Slovenija
36 ogledov

Gorjanski referendum zavrnjen

Peter Torkar, gorjanski župan Žurnal24 main
Župan Občine Gorje je zavrnil pobudo za referendum o sprejeti delitveni bilanci. Pritožba roma na upravno sodišče.

Zgornje Gorje. Gorjanski župan Peter Torkar je zavrnil pobudo občinskega svetnika Alojza Poklukarja za vložitev zahteve za razpis referenduma o sprejeti delitveni bilanci.

Župan je včeraj dejal, da je ta pobuda v nasprotju z zakonom, nima ustrezne pravne podlage in je zato nedopustna. "Zakon o lokalni samoupravi v 46. členu določa, da lahko občani na referendumu odločajo o vprašanjih, ki so vsebina splošnih aktov občine, oba sklepa, ki ju je 23. aprila letos sprejel občinski svet in s katerima je ugotovil, da je premoženje med občinama (Bled in Gorje, op. p.) razdeljeno tako, kot je zapisano v zakonskem sklepu, pa nista splošna akta," je pojasnil Torkar.

 
 

Zahteve pobudnika Poklukarja so neresnične, napačne, zavajajoče, spolitizirane in izraz vaškega populizma.

Peter Torkar

 
Dejal je še, da če občinski svetniki sklepov o delitveni bilanci ne bi sprejeli, v občini ne bi bilo mogoče ustvariti razmer za gospodarjenje s premoženjem in za normalno finančno poslovanje, s tem pa bi bili ogroženi občinski projekti, predvideni v srednjeročni strategiji občine. "Ocenjujem, da so zahteve pobudnika Poklukarja in drugih somišljenikov neresnične, napačne, zavajajoče, spolitizirane in izraz vaškega populizma," je poudaril Torkar.

Poklukarja županova odločitev ni presenetila. "Glede na njegovo dosedanje delo sem tak odgovor pričakoval, vendar do danes (včeraj, op. p.) uradnega odgovora oziroma zavrnitve od njega še nisem dobil. Če je v moji zahtevi ugotovil neskladnost, bi me moral v osmih dneh pozvati, naj jo odpravim," je dejal Poklukar in napovedal, da se bo pritožil na upravno sodišče. Dodal je, da je v županovi obrazložitvi veliko zavajanja in da je bila s sprejetjem delitvene bilance za Gorje narejena nepopravljiva škoda. "Gorjanci smo ob ločitvi od Bleda ostali brez vsega premoženja."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.