Slovenija
4542 ogledov

"Gospod predsednik Pahor, odstopite!"

Borut Pahor Saša Despot
28 intelektualk in intelektualcev Pahorja poziva k odstopu.

Zaradi izjave, da Turčija in Ukrajina ne moreta računati na polnopravno članstvo v Evropski uniji, je skupina 28 slovenskih intelektualk in intelektualcev različnih akademskih profilov podpisala pismo, v katerem predsednika Boruta Pahorja pozivajo k odstopu.

Predsednik Pahor si je na Blejskem strateškem forumu (BSF) prejšnji teden privoščil "neprimerno, nerazumno, ksenofobno ter za Slovenijo objektivno politično in diplomatsko izjemno škodljivo izjavo, da Turčija in Ukrajina ne moreta računati na polnopravno članstvo v EU", so zapisali v pismu, ki so ga med drugim podpisali Slavko Splichal, Boris Vezjak, Svetlana Slapšak, Niko Toš, Maca Jogan, Vlado Miheljak in Rudi Rizman.

Ocenjujejo, da Pahor s svojimi izjavami prispeva k vse manjši verodostojnosti slovenske zunanje politike, morda pa Slovenija tudi zaradi tovrstnih stališč ni dobila mesta komisarja za širitev v Evropski komisiji.

"Raje izbral populistični nastop v slogu Trumpa"

Pahor z omenjeno izjavo ni le zanikal svoje poprej izražene podpore evropski perspektivi Turčije, ampak je tudi močno presegel "svoje pristojnosti predsednika republike in članice EU" ter se ponovno izkazal za povsem neverodostojnega politika, ki ne more biti deležen zaupanja slovenskih državljank in državljanov, evropskih in mednarodnih partnerjev.

Predsednik je po njihovem prepričanju deloval mimo veljavne deklaracije o zunanji politiki iz leta 2015 in strategije zunanje politike, dokumentov, ki ju je sprejel državni zbor in sta zavezujoča za vse politične predstavnice in predstavnike v državi. Ravnal je tudi v nasprotju z dokumentom o slovensko-turškem strateškem partnerstvu, ki sta ga podpisala s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom 3. marca 2011 v Ankari.

"Kot že večkrat doslej je predsednik Pahor tudi tokrat pokazal, da je namesto odgovornega, spoštljivega in dostojanstvenega opravljanja najvišje državne funkcije raje izbral populistične nastope po zgledu Trumpa, Johnsona ali Salvinija," so zapisali.

Borut Pahor, predsednik republike video Magazin Borut Pahor estonski predsednici izpolnil obljubo

Med drugim naj bi tudi ogrozil varnost državljanov

S svojo izjavo predsednik Pahor ni le ponovno degradiral instituta predsednika države, ampak je neposredno ogrozil varnost in blagostanje Slovenije in njenih državljanov, ocenjujejo podpisniki.

"Zaradi tega bi moral kot predsednik republike nepreklicno odstopiti. Če ga bo tudi tokrat izdal čut odgovornosti, pa je zdaj na državnem zboru, da zoper njega sproži ustavno obtožbo, saj je pri opravljanju funkcije prekoračil svoje pristojnosti, zapisane v 107. členu slovenske ustave," so med drugim zapisali.

Borut Pahor, predsednik republike | Avtor: Saša Despot Saša Despot

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • leon69 08:17 12.september 2019.

    Da bi on odstopil-bi bila pa res znanstvena fantastika..

  • DasAuto 07:19 12.september 2019.

    Naj ti intelektualci predlagajo še Izrael v EU... Je res tanka meja med geniji in idioti...

  • 0ced864ed9d976da79e4e975646e3dcf59a85b96 17:18 11.september 2019.

    [ "Gospod predsednik Pahor, odstopite!" ] Gospodje, kar ste volili to imate. Sicer pa so klovnove škodljive izjave, pomotoma, ali pa zgolj po naključju v korist EU. Očitno je pobrskal po zvezkih iz osnovne šole in ugotovil, da je 97% Turčije v Aziji.