Slovenija
13 ogledov

Gospod predsednik, poteza je vaša!

Križnar pravi, da bi lahko Slovenija pomagala Halilu. "Samo vizum mu morajo izda Žurnal24 main
Tomo Križnar od predsednika države in "doktorja človekovih pravic", ki ima povezave v Združenih narodih, pričakuje, da ukrepa pri reševanju krize v Darfurju.

"Sestal sem se s Tatjano Miškovo, ki je odgovorna za politične zadeve, in dogovorila sva se, da bo našemu predsedniku prenesla poročilo o katastrofi, ki se spreminja v tretjo svetovno vojno,“ je o današnjem sestanku v kabinetu predsednika vlade Danila Türka povedal borec za človekove pravice Tomo Križnar. "Miškova je obljubila, da se bo zavzela, da bo gospod predsednik dobil sveže informacije naravnost iz Darfurja,“ je pojasnil Križnar, ki od predsednika pričakuje, da se bo sestal z vodjo uporniškega gibanja za pravičnost in enakost iz Darfurja Halilom Ibrahimom.

"Obisk bi pomenil korak na poti k temu, da bi se Evropa organizirala in povabila glavne akterje sudanske vojne v Evropo na pogajanja," je pojasnil Križnar in dodal: "To vojno se da rešiti s pogajanji v Evropi." Predsednik se ne bo mogel sprenevedati, je prepričan, saj bo dobil sveže informacije iz Darfurja. "On je predsednik samostojne države, doktor človekovih pravic in ima zaradi povezav v Združenih narodih možnost, da kaj naredi," polaga upanje nanj in kot olajševalno okoliščino navaja tudi, da "sedanja vlada Türku ne bo nagajala, tako kot je prejšnja Drnovšku".

Ujetnik v Libiji

Predsednika države je sicer že včeraj pozval, naj se sestane s Halilom, a je, kot je povedal dopoldne, iz njegovega kabineta dobil sporočilo, da predsednik nima časa. "Ko sem jim dejal, da sem javnost o sestanku obvestil, so mi dejali, da lahko Halil sreča diplomatske predstavnike, kar pa je za Halila, ki se je trikrat srečal z nekdanjim predsednikom Drnovškom, žalitev. Odgovorili so mi, naj v tem primeru pridem sam," je povedal in poudaril, da je Halil trenutno ujetnik v Libiji in da bi ga lahko Slovenija sprejela. "Halila so z njegovimi podporniki izgnali iz Čada. Uničili so jim dokumente in zdaj nimajo kam. Halil je že en mesec Gadafijev ujetnik, saj ga ta uporablja za manipuliranje z drugimi državami. Ljudje v kampih ne vidijo nobene perspektive. Prosijo nas, da Halila sprejmemo. Vse, kar bi morala narediti Slovenija, je, da Halilu v Kairu izda vizum. Zame je to čisto preprosta stvar, za tiste, ki se bojijo, da bodo izgubili nekaj političnih točk, pa ni," je dejal Križnar in pozval Türka k akciji. "Naj se v zadevo vključi in začne migati ali pa naj odstopi. V teh časih ne potrebujemo takšnega predsednika. Potrebujemo odgovornega in sposobnega predsednika, ki bo človekoljub," je bil oster Križnar, ki je na današnjem srečanju z diplomati kljub dejstvu, da je pred kratkim izpostavil problem Konga, kjer so se v zadnjih mesecih zgodila množična posilstva, dal prednost Darfurju. "Kljub številnim posiljenim je položaj v Kongu boljši kot v Darfurju. Zadnji podatek razkriva, da so tam prejšnji petek ubili 98 ljudi, pa nihče ne ve nič o tem," je pojasnil.

Za miniaturne kamere lahko darujete tukaj.

Miniaturne kamere
Križnar je optimističen, čeprav meni, da je slovenska politika na tem področju premalo dejavna. "Politike ni. Politika se je us*ala," je povedal dopoldan. V svetovnem pogledu nekaj stavi tudi na kampanjo v okviru berlinskega filmskega festivala Cinema for peace, v katero so vključene zvezde, kot so Brad Pitt, George Clooney, Monica Bellucci, Richard Gere, Nicole Kidman, ki obljubljajo gala prireditev za božič, na kateri bodo zbirali sredstva za naš projekt videokamer v Darfurju. "Ta se je izkazal za uspešnega,“ pravi Križnar. "Poročila kažejo, da je to najmočnejše sredstvo, ki ščiti predvsem ženske pred posilstvi," dodaja in zaključuje, da bi bilo treba akcijo razširiti na ves Darfur.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.