Slovenija
15603 ogledov

"Gospod Tonin, se zavedate, kakšno grozoto ste danes izrekli"

Matej Tonin Anže Petkovšek Novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše in podpredsednikov Zdravka Počivalška in Mateja Tonina, Brdo pri Kranju.
Na izjavo Tonina, da so zagotovili tisoč dodatnih postelj v DSO, se je vnel plaz ogorčenja in kritik.

"Politična opcija, ki ji pripada g. Mesec v desetih letih ni bila sposobna razrešiti vprašanja mest v domovih za starejše. Naš minister je razpisal tisoč dodatnih postelj, levica jih je v desetih letih uspela zagotoviti 500," je v oddaji Politično s Tanjo Gobec, katere tema so bili ukrepi vlade ob epidemiji, cepljenje ter razpis referenduma o izvrševanju proračuna, ki ga je predlagala Levica, dejal predsednik NSi Matej Tonin.

"In potem oni očitajo, kako nič nismo naredili za socialo, zdravstvo in podobne stvari. Ampak dejstvo je, da so se v času te vlade v Sloveniji zgodile največje investicije na področju sociale in zdravstva." 

Voditeljica oddaje je pripomnila, da so bili razlogi za teh tisoč praznih mest so zelo žalostni.

Na socialnih omrežjih se je zaradi Toninovih besed vnel plaz kritik in ogorčenja. Oglsila se je tudi Ksenija Benedetti, ki je zapisala: "Gospod Tonin, oprostite, ali se zavedate, kakšno grozoto ste danes izrekli? Za nekaj političnih točk? Saj niste tega resno mislili, kajne? Upam, da se jutri zgodi vaše iskreno in glasno opravičilo vsem prizadetim."

Tonin ji je odgovoril: "Gospa Benedetti, moja izjava je bila namenjena projektu ministra Janeza Ciglerja Kralja, s katerim se bo v slovenskih DSO-jih zagotovilo dodatnih tisoč postelj. Žalj jih pretekle vlade v desetih letih niso niti 500. Žal jih pretekle vlade v desetih letih. Žal nekateri v vsem vidijo priložnost za obračun z vlado."

"Vem, da so v Sloveniji vsaj 15 let vse vlade pozabljale na skrb za starejše in cenim vse napore, da se to spremeni. A vaša izjava je v kontekstu premnogih izgubljenih življenj zvenela zelo slabo," je opozorila Benedettijeva. "Moj tvit ni bil namenjen obračunavanju, temveč opozorilu na neprimerne besede."

Tonin je zapisal, da se lahko le opraviči, če je kdo razumel njegove besede na takšen način. "O duhu časa in negativni nastrojenosti medijskega sveta do vlade pa veliko pove že to, da sem tega sploh obtožen," je zapisal Tonin.

"Postelje v DSO so boleč spomin in opomin"

"Spoštovani gospod minister, duh časa je že nekaj časa nazaj ušel iz vseh steklenic in še vedno uhaja," mu odgovarja Benedetiijeva. "Ravno zato je treba biti z besedami izjemno previden. Proste postelje v DSO-jih so boleč spomin in opomin. Tudi uporabljene v kombinaciji z besedo nove. Srečno!"

Novinar in urednik Večera je zapisal: "Uspelo mu je nemogoče, Matej Tonin se hvali, da je sedaj v DSO dovolj prostora. Potem ko je njegova vlada zavozila 2. val, ki se je iztekel v brutalno statistiko smrti. Boga (razen Janše) ni, v imenu politikanstva je dovoljeno reči vse."

"Govori o tisoč novih kapacitetah"

Sebastjan Jeretič, ki svetuje ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalčku, je stopil Toninu v bran z besedami: "V imenu politikantstva... razumem druge tviteraše, da so tako zaspinali njegovo izjavo. Ti pa bi kot pomemben predstavnik Medijev lahko korektno izpostavil, da govori o tisoč novih kapacitetah."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • Ender3 16:24 29.marec 2021.

    Tonin, sramota, ob tem zagovarjati krščanske vrednote je sprevržena in skrajno neodgovorna izjava. Svojci preminulih! imate vso pravico in dodaten argument za kazensko ovadbo tega osebka in neodgovorne vlade.

  • miškolin 15:38 29.marec 2021.

    Kako se levičarski nazadnjaški psi spet užigajo in kako vsi eno in isto ponavljajoče lajajo. Kot, da sta jim besedilo napisala njihova kradljiva - lažniva Fajonka in posrani klovn Sempertinšek. Opranoglavci brez vsakršnje vsebine...

  • miškolin 15:30 29.marec 2021.

    Ta Ksenija se mi zdi že nekaj časa, da je, kot sama pravi prizadeta, ampak zato ji ni kriv Tonin in ne vem zakaj bi se ji moral opravičevat. Babi je dolgcajt, treba ji poiskat neko resno delo, da ne ...prikaži veče bo kura imela čas pametovat in se vtikat v strokovne stvari o katerih pojma nima.