Slovenija
13 ogledov

Gospodarska rast se upočasnjuje

istock puščica gospodarska rast Žurnal24 main
Z urada za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) so sporočili, da se je v zadnjih mesecih leta 2007 gospodarska rast v Sloveniji začela umirjati.

Ne glede na nižanje gospodarske rasti v zadnjem četrtletju leta 2007 naj bi celoletna gospodarska rast še vedno znašala visokih šest odstotkov. "Po naši napovedi in napovedih vseh tujih relevantnih ekonomskih institucij  tako visoke rasti v letu 2008 ne bomo dosegli," pravi Boštjan Vasle, direktor Umarja. Kljub temu se bo brezposelnost menda še naprej zmanjševala.

Inflacija še kaže zobe
Tako kot na Slovenijo vpliva globalno umirjanje gospodarske dejavnosti, je ne bo zaobšel niti trend višje inflacije. Po napovedih Evropske komisije bo leta 2008 na evroobmočju znašala okoli 2,6 odstotka. Tudi v Sloveniji bo inflacija relativno visoka, vendar vseeno nižja kot lani, pravijo v Umarju. 

Lansko leto je zaznamoval tudi za 4,9 odstotka BDP visok primanjkljaj na tekočem računu plačilne bilance, najvišji od leta 1991, ki pa naj bi se po Vasletovem mnenju letos nekoliko unesel. Zaradi višjih obrestnih mer naj bi se letos začela povečevati raven denarja, naloženega na bankah v obliki hranilnih vlog.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.