Slovenija
43 ogledov

Gostinci morajo podrobno razkriti kaj jemo

klobase Profimedias
Veljati so začela nova pravila.

Slovenski gostinci morajo, enako kot vsi ostali ponudniki gostinskih storitev v državah Evropske unije (EU), veliko bolj konkretno označevati živila.

Nova pravila, ki jih je Evropski parlament sprejel leta 2011 med drugim zahtevajo bolj jasno navedene podatki o alergenih, pa tudi informacije o poreklu mesa. Predlagatelji uvedbe teh novih pravil so prepričani, da bodo potrošniki s tem bolje obveščeni, medtem ko gostincem nova pravila že povzročajo veliko težav.

Poreklo mesa, alergeni, hranilne vrednosti

Gostinci morajo denimo razkriti poreklo določenih vrst mesa, jasnejše navedbe o alergenih snoveh ali jasnejše informacije o hranilni vrednosti za večino predpakiranih predelanih živil.
 
Vsi zahtevani podatki morajo biti končnim uporabnikom teh storitev, gostom na voljo na najmanj enem od mest, kjer je predstavljena ponudba jedi, denimo na jedilnem listu, panoju, ekranu. Ob vsaki jedi, ki lahko vsebuje alergene mora biti jasno navedeno kateri alergeni točno.

Poleg tega bodo po novem veljale enake zahteve glede označevanja za spletno nakupovanje, prodajo na daljavo ali nakup v trgovini. Nova uredba prinaša tudi jasnejše navedbe glede sestavljenega mesa in rib ter odmrznjenih proizvodov, uvaja pa tudi strožja pravila za preprečevanje zavajajočih praks.

 

Gostinci besnijo

Gostinci se zaradi novih pravil že pritožujejo. V sekciji za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so poudarili, da evropska uredba za gostince predstavlja dodatno obremenitev, saj bodo za prilagoditev spremembam porabili kar nekaj časa.
 

V Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, ki deluje pri Gospodarski zbornici Slovenije, po drugi strani ocenjujejo, da so pravila glede označevanja živil korak v pravo smer, smer boljšega informiranja potrošnika.

V Bruslju na kritike odgovarjajo z dejstvom, da so imeli nosilci živilske dejavnosti na voljo tri leta za nemoten prehod na novo označevanje. Pravila o obveznem označevanju hranilne vrednosti vseh predelanih živil pa bodo začela veljati 13. decembra 2016.

Komentarjev 14
  • dragec 09:58 14.december 2014.

    EU IMA PRAV, NAJ SE VE KAJ VSEBUJE HRANA IN ŽIVILA

  • Opacity 22:40 13.december 2014.

    Spletna stran s številnimi uporabnimi in zanimivimi povezavamihttp://www.uporabi.net

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:58 13.december 2014.

    edino pravilno...mrš gostinci...če nočte transparentnosti v svojem poslu pol pa nimate kej delat z podjetjem. al bote fer pa nč skrivat al pa puste drugim k jih to ne mot da prevzamejo trg.