Slovenija
438 ogledov

Gostinci se lahko organizirajo tako

restavracija
Organizirana prehrana v gostinskih lokalih je dovoljena pod pogojem, da so tam samo osebe iz enega podjetja v mehurčku.

Postopno odpiranje gostinskih lokalov je predvideno šele v rumeni fazi, do katere nam po zadnjih podatkih o epidemiološki sliki v državi manjka še kar nekaj časa. Da si odlok različne institucije razlagajo vsaka po svoje, smo že poročali. Kot kaže, pa odlok vendarle omogoča gostincem, da v svojih lokalih gostijo goste, a pod določenimi pogoji. 

V gostinstvu je bilo v tednu od 8. do 14. februarja opravljenih 120 nadzorov in izrečenih 16 opozoril.

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je na tiskovni konferenci potrdila, da je dovoljena strežba pijače in hrane v gostinskih lokalih, a pod posebnimi pogoji. "Že ves čas veljavnosti ukrepov je podjetjem omogočeno organiziranje prehrane za svoje zaposlene tudi v sodelovanju z gostinskimi obrati, ker nekatera podjetja nimajo lastne menze. Organizirana prehrana na delu se mora izvajati skladno s priporočili NIJZ in pa pod pogojem, da so v gostinskem obratu prisotne osebe iz enega podjetja, ki predstavljajo nekakšen mehurček," je pojasnila Potza. "Če bi neko drugo podjetje tam želelo imeti malico, morajo delavci prvega podjetja te prostore zapustiti, prostore je treba prezračiti, razkužiti itd. – skratka zagotoviti vse v skladu s priporočili  NIJZ. Na ta način je onemogočeno mešanje oseb iz različnih podjetij. Ta odlok v bistvu velja že ves čas." Potza je pojasnila, da v tem primeru ne gre za zbiranje, saj so omenjeni tudi na delovnem mestu večino časa skupaj. 

miza krožniki  | Avtor: Profimedias Profimedias

"Kar se tiče B2B, je objavljeno že ves čas na strani ministrstva za gospodarstvo pojasnilo tega odloka, da je pod določenimi pogoji dovoljena strežba pijače in hrane v gostinskem obratu pod pogojem, da gre za pravno storitev, ki to storitev naroči in je račun izdan pravni osebi."

Od ponedeljka dalje lahko pravna oseba naroči gostinsko storitev, pod pogojem, da je največ deset ljudi in da je račun izstavljen na pravno osebo. Pod pogojem, da je največ deset ljudi in so upoštevana vsa priporočila NIJZ. Na ta način so lahko organizirani tudi poslovni sestanki. 

Skupno število opravljenih nadzorov inšpekcijskih organov v zvezi z obvladovanjem covid-19 za obdobje od 8. do vključno 14. februarja 2021 je bilo 3.494. Delež neskladnih lokacij znaša 10 odstotkov, kar je odstotek manj kot v preteklih dveh tednih. Izrečenih je bilo 15 prekrškovnih sankcij, 299 opozoril po Zakonu o prekrških in 117 upravnih ukrepov. Zdravstveni inšpektorat je od tega opravil 989 nadzorov, izrekel 2 prekrškovni sankciji, 91 opozoril in 4 upravne ukrepe.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.