Slovenija
21918 ogledov

Kljub vsem prepovedim v svojih prostorih dnevno postreže več kot 60 ljudi

Houston Resort Houstonresort.si
Različne institucije tolmačijo zakon vsaka po svoje.

Slovenski gostinski lokali že 4 mesece v svojih prostorih ne smejo nuditi hrane in pijače, a kot kaže, ne vsi. Gostilna Houston Resort na Posavcu denimo že več kot mesec dni gosti dnevno več kot 60 ljudi, poroča TV Slovenija.

Kot je za oddajo Odmevi povedal lastnik Miha Houston, so po vladnem odloku, ki jim je preprečeval prodajanje hrane in pijače v notranjih prostorih, hrano sprva dostavljali na dom, za kar so morali zaposliti celo nekaj dodatnih kadrov. 

Sklenili so poslovno pogodbo in jih postregli

Ob zadnjem inšpektorskem nadzoru pa so se pozanimali, ali lahko premražene delavce Slovenskih železnic, ki so opravljali delo v bližini gostilne, postrežejo v notranjosti lokala. Z inšpektorata ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo so dobili zeleno luč. 

S tridesetimi podjetji so sklenili poslovno pogodbo in jim s 3. januarjem začeli streči hrano in pijačo. Pogoj je, da se držijo zaščitnih ukrepov NIJZ in da so v prostorih le delavci enega podjetja naenkrat. Hitro testiranje gostov ni potrebno.

Od vlade gostinci pričakujejo pojasnila

A kot kaže, različne institucije tolmačijo zakon vsaka po svoje.

Medtem ko je Simon Zajc, državni sekretar na MGRT, v oddaji Odmevi potrdil, da odlok ne prepoveduje ponujanja hrane in pijače v prostorih za namene B2B (business to business), je Blaž Cvar iz Sekcije za gostinstvo in turizem na Obrtni zbornici Slovenije povedal, da so prav zaradi zmede med gostinci vlado ponovno vprašali, ali poslovnim partnerjem vendarle lahko strežejo v prostorih gostiln. Odgovor? Zaradi omejitev zbiranja to ni mogoče.

"Odgovori vlade so eksplicitno povedali, da tega ne smemo opravljati. Pričakujemo, da bodo pojasnili, kako lahko to počnemo da bo v skladu z odloki." je poudaril.

Odlok, ki gostilnam preprečuje strežbo hrane in pijače v prostorih gostiln, sicer ostaja v veljavi tudi v oranžni fazi, postopno odpiranje je predvideno šele v rumeni fazi.

dezurni@zurnal24.si

Zdravko Počivalšek Potrjeno Slovenija Inšpektorat preiskuje Počivalškovo sestankovanje v gostilni
Komentarjev 13
  • rd2dmk2 10:23 19.februar 2021.

    za razmislek.. uradniki ministrstva pravijo da se ne sme, inšpektor pa da je dovoljeno. me zanima ali bo kdo od uradnikov kaj odgovarjal. zakaj neki ? ja večina gostincev, ne dela in bodo zahtevali državno pomoč. bodo to pomoč plačali ...prikaži veči vladajoča garnitura iz svojih žepov ? ne, mi vsi z davki.

  • Avatar Leon
    Leon 14:13 18.februar 2021.

    Tudi Taverna kjer so gostili Počivalška and Co dela normalno . Pokličeš in se pripelješ ,a ne Zdravko ?

  • sam1 13:01 18.februar 2021.

    Najdeš luknjo v zakonu,pa lahko odpreš tudi oštarijo.....