Slovenija
14 ogledov

Govorili in pisali bomo še ceneje

V EU bomo poleg cenejšega pogovora manj evrov odšteli tudi za pošiljanje SMS-spo Žurnal24 main
S 1. julijem se bodo cene za pošiljanje kratkih sporočil SMS iz tujih mobilnih omrežij znotraj Unije omejile na 11 centov, znižale pa se bodo tudi zgornje omejitve za telefonske pogovore znotraj EU.

S 1. julijem letos bo tako najvišja mogoča cena za poslano sporočilo iz tujega mobilnega omrežja znotraj EU 11 centov, kar je bistveno ceneje od zdajšnje povprečne cene za pošiljanje sporočil SMS iz tujih mobilnih omrežij, ki znaša 28 centov. Še dodatno se bodo pocenili tudi pogovori v tujih omrežjih mobilne telefonije znotraj Unije. Trenutno je najvišja cena, ki jo tuji mobilni operaterji znotraj EU lahko zaračunavajo za opravljen klic v tujih omrežjih, 46 centov za minuto pogovora, s 1. julijem pa se bo znižala še za tri cente, na 43 centov za minuto pogovora.

Najvišja mogoča cena za mobilno gostovanje (tako imenovani roaming) se bo do sredine leta 2010 spustila na 39, do sredine leta 2011 pa na 35 centov za minuto pogovora. Cena za prejet klic v tujih omrežjih znotraj EU je medtem s trenutno uredbo iz leta 2007 navzgor omejena na 22 centov, s 1. julijem letos se bo znižala na 19 centov, nato pa v letih 2010 in 2011 na 15 oziroma 11 centov. Vse to so cene za minuto pogovora brez davka na dodano vrednost. Obenem bodo morali v skladu z novo uredbo operaterji mobilne telefonije po poteku prvih 30 sekund pogovora uporabnikom klic zaračunavati po sekundnem intervalu.

Močno se bo pocenil tudi prenos podatkov v tujih mobilnih omrežjih znotraj EU. Zgornja meja za te storitve naj bi s 1. julijem znašala en evro, leta 2010 se bo spustila na največ 80 centov za megabajt prenesenih podatkov, leto kasneje pa še za dodatnih 30 centov na 50 centov za megabajt prenesenih podatkov. Trenutno je povprečje v EU 1,68 evra, pri čemer so v nekaterih državah cene zelo visoke. Obenem bodo do marca 2010 operaterji uporabnikom omogočiti izbiro mehanizma, po katerem bi jim onemogočili nadaljnjo uporabo storitev, če njihov račun doseže 50 evrov. Uporabniki bodo lahko izbrali tudi višjo omejitev, s tem pa naj bi bili bolje zaščiteni pred cenovnimi šoki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.