Slovenija
79 ogledov

"Govorili so nam o mali Švici, dobili smo le luknje v švicarskem siru"

kresovanje Anže Petkovšek
Na ljubljanskem Rožniku se je okoli desetih zvečer začelo letošnje kresovanje, ki velja za osrednjo tovrstno prireditev pred prvim majem, praznikom dela. Letošnja prireditev je bila v znamenju povezovanja med sindikati in različnimi skupinami na trgu dela, prvič pa jo soorganizirajo štiri sindikalne centrale.

Praznovanje na Rožniku letos tako poteka v organizaciji Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam, Konfederacije novih sindikatov Slovenije (KNSS) Neodvisnost in Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), ki so združile moči pri pripravi tako današnjega kresovanja kot nedeljske tradicionalne proslave.

S sloganom "Skupaj delamo, skupaj praznujemo!" želijo sindikati namreč poudariti povezanost delavstva in tudi sindikalnih organizacij.

kresovanje | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Vsi delavci si zaslužijo dostojno plačilo

Predsednik Pergama Jakob Počivavšek, eden od govorcev je poudaril, da je treba preseči umetne in lažne delitve na trgu dela in na splošno v družbi. Prvi maj je po njegovih besedah praznik tistih, ki so delali, bodo delali in delajo trenutno, pred očmi pa je treba imeti vse, mlade in stare, zaposlene v zasebnem in javnem sektorju in redno ter prekarno zaposlene. Ob tem je treba po njegovih besedah preseči mite, ki hujskajo eno skupino proti drugi. Vsi so delavci in si zaslužijo dostojno delo in plačilo, je zatrdil.

kresovanje | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
kresovanje | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

 

 

 

 

 

 

 

Med govorniki na današnji slovesnosti je bila tudi predsednica Sindikata kovinske in elektroindustrije Lidija Jerkič, ki je pozvala k združevanju pri boju za pravice, dostojnemu delu in bolj pravični delitvi med kapitalom in delom. Jerkičeva si želi tudi, da bi Slovenci uresničili sloves ponosnega naroda.

Sindikati morajo preseči razlike

kresovanje | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Predsednica Konfederacije novih sindikatov Slovenije Evelin Vesenjak, prav tako ena od govornic, je medtem prepričana, da se sindikati po lanskem uspehu z zakonskim predlogom za redefinicijo minimalne plače ne smejo ustaviti. S skupnimi močmi morajo preseči razlike, ki obstajajo med njimi, in nastopati za dobro delavcev.

Vesenjakova izrazila upanje, da bodo s tem poslali sporočilom tudi političnim elitam, naj presežejo nesoglasja in začnejo skrbeti za Slovence, da bi tako lahko uresničili obljube izpred 25 let. "Takrat smo govorili o mali Švici, dobili pa smo le luknje v švicarskem siru," je ponazorila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • Avatar Leon
    Leon 08:51 02.maj 2016.

    Včerajšnji nagovor ob dnevu odprtih vrat slovenskega multipraktika Boruta je vnesel dvom o dejanskem poznavanju naše deželce. Seveda pa iz Lune tudi Slovenija izgleda kot Švica !

  • Avatar atojeto
    atojeto 18:39 01.maj 2016.

    Napaka vseh sistemov in političnih ureditev so ljudje. Krščanstvo ne uči nič slabega, komunizem isto, kapitalizem isto. Vsepovsod so skupni imenovalec ljudje, ki pa so pohlepni, častihlepni, škodoželjni, željni moči, nadvlade. Takšne nas je najverjetneje naredila evolucija, ker drugače ne ...prikaži več bi prišli do te stopnje kot smo, upam pa, da bomo to presegli, drugače bomo naredili sami svoj konec.

  • blueone 18:27 01.maj 2016.

    Minuse tolčem jaz vam levim in desnim, ker ste vsi isti, ko pridete na oblast