Slovenija
52 ogledov

Gradaščica počasi upada

Gradaščica (Foto: bralka Klavdija)
1/2
Žurnal24 main
Gradaščica je nehala naraščati, v zgornjem toku je začela upadati. Poplavljenih okoli 1200 objektov, brez elektrike okoli 2500 odjemalcev.

Tri enote Vrtca Viški gaj so zaprte. Enota Kozarje in Bonifacija sta poplavljeni, zato bo potrebna daljša sanacija. "Vrtec Zarja na Reški ulici ni poplavljen, pač pa je do njega povsem onemogočen dostop zaradi stoječe vode in bo odprt takoj, ko se višina vode zniža in bo mogoče prečrpati okoliško vodo," so zapisali na spletnih straneh MOL.

V zavihu video si lahko ogledate, kakšno je stanje na terenu in kako so nekateri izkoristili poplavljena območja za zabavo.


Za vse otroke bodo poskrbeli z nadomestnimi začasnimi lokacijami v bližnjih vrtcih in šolah. Razpored nadomestnih lokacij si lahko ogledate na spletnih straneh MOL-a.

 

Gradaščica upada
Gradaščica, ki je bila za samo prestolnico v minulih dneh najbolj kritična, je nehala naraščati in je vsaj v zgornjem toku začela upadati, prav tako Ljubljanica. Vseeno pa vode zaradi ravninskega profila le počasi odtekajo, tako da bo trajalo še več dni, da bodo popolnoma odtekle.

Rdeči križ je odprl račun za zbiranje prostovoljnih prispevkov za prizadete v poplavah. Ljudem lahko pomagate z nakazilom prispevka na TRR 03100 - 1111122296, sklic 937044, s pripisom Poplave 2010.

Dokler vode ne upadejo na določeno raven, ustrezne službe niti ne morejo posredovati v polnem obsegu, so za Žurnal24 povedali na regijskem štabu civilne zaščite.

Poplavljenih naj bi bilo okoli 1200 objektov, v številnih je prišlo do razlitja kurilnega olja v vodo, je poročal Radio Slovenija. Bralci sicer poročajo, da so na Ljubljanskem barju razmere še vedno zaostrene, prav tako sta pod vodo stanovanjski soseski Murgle in Sostro.

Brez elektrike je na Viču v Ljubljani okoli 2500 odjemalcev, saj visoka voda preprečuje ponoven vklop nekaterih transformatorskih postaj.

Zaradi poplav je potrebno prekuhavanje vode v nekaterih krajih na območju občine Ig: Ig, Matena, Brest, Tomišelj, Strahomer, Vrbljene in Iška Loka.

Samovoljno kopanje kanalov za odvodnjavanje poplavne vode je prepovedano. S takšnim dejanjem, ki le malo pomaga enem objektu, lahko povzročite poplavljanje velikega števila objektov nizvodno in se izpostavite odškodninski in kazenski odgovornosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.