Slovenija
96 ogledov

Gradbeni inšpektor pa nič

"Ko se je tiste noči utrgal plaz, smo z grozo poslušali bobnenje zemlje. Zdaj tr Žurnal24 main
Plaz. Ker inšpekcija ne ukrepa, je treba na sodišče, je razočaran pravni zastopnik družine z Malije.
Stroški. Po grobih ocenah je zaradi nespoštovanja gradbenega dovoljenja in neurejenega odvodnjavanja meteornih voda na gradbišču nad hišo Čerinovih in okoli nje nastalo za 40 tisoč evrov škode.

Koper. Sredi tedna je bil na okrajno sodišče vložen zahtevek za začasno odredbo za zaustavitev gradnje več stanovanjskih objektov na Maliji. Investicija je v rokah dveh zasebnikov (ljubljanskega podjetja Euro inženiring in zasebnika Smajla Kadriča iz Marezig).

“Zadeve smo poskušali urediti brez sodišča, a se investitorja na naše pozive ne odzivata. Poskušali smo doseči, da bi ukrepala gradbena inšpekcija, saj gre za ogrožanje zdravja in premoženja, a se ne zgodi prav nič,” razlaga koprski odvetnik Igor Cek; zastopa lastnike dvostanovanjske hiše, ki stoji na pobočju pod gradbiščem in jo po julijskem nalivu ogroža odtrgani plaz.

Strah pred dežjem
“Nočemo odškodnine, radi bi samo, da se to neha. Da se uredi odvodnjavanje na gradbišču nad našo hišo, v kateri živita dve družini, tudi otroci. In rada bi, da ne bi več trepetali pred naslednjim nalivom,” ob tem pove Eva Čerin, ena od stanovalk ogrožene hiše.

 

Eva %C4%8Cerne, plaz, koper | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Gradnja objektov, pri katerih zasebni investitor po oceni izvedenca za gradbeništvo Vitomirja Mavriča pri urejanju meteorne kanalizacije ne spoštuje gradbenega dovoljenja, se tako nadaljuje. Zahteva za nujno ustavitev zaradi plazu je bila poslana že v začetku avgusta na glavni inšpektorat za okolje in prostor v Ljubljano in tudi na območno enoto v Kopru. “Ko jih kličeš, so menda vsi na terenu. Pa bi lahko inšpektor le z ustno odredbo na gradbišču rešil zadevo. A se ne zganejo, hkrati pa hodijo naokoli in kaznujejo za banalnosti, kot je napačna barva fasade,” dodaja odvetnik.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.