Slovenija
21 ogledov

Gradbeno dovoljenje za džamijo poleti

džamija načrt Islamska skupnost
Gradnja islamskega versko-kulturnega centra bi se lahko začela konec junija ali julija letos, je povedal tajnik Islamske skupnosti (IS) v RS Nevzet Porić. Takrat namreč po njegovih besedah pričakujejo gradbeno dovoljenje, če bo vse potekalo po načrtih.

Na vprašanje, kako poteka izdelava projektne dokumentacije, je Nazvet Porić odgovoril, da je islamska skupnost pogodbo za izdelavo projektne dokumentacije za versko-kulturni center podpisala oktobra 2012. "V pogodbi je bil določen terminski plan, ki se ga vse pogodbene strani držijo," je dodal.

Islamska skupnost je pogodbo za izdelavo projektne dokumentacije lani podpisala z arhitekturnim birojem Bevk Perović arhitekti, ki je zmagal na mednarodnem arhitekturnem natečaju za islamski versko-kulturni center v Ljubljani. Kot je zapisano na spletni strani IS, so roki za izdelavo dokumentacije začeli teči 10. septembra lani, rok za oddajo vloge za gradbeno dovoljenje na upravno enoto pa je do druge polovice aprila letos.

Porić pričakuje, da bo do aprila vse pripravljeno za oddajo vloge za gradbeno dovoljenje. Kot je pojasnil, so pred nekaj meseci zaključili dogovore v zvezi z zemljišči z Mestno občino Ljubljana in podjetjem Energoplan ter med seboj nekatere dele zemljišč na tem območju zamenjali, tako da je vsak dobil čim bolj zaokroženo zemljišče. Po njegovih besedah zdaj še čakajo vpis v zemljiško knjigo.

Stroški neznanka

Koliko časa bo trajala gradnja centra, je po Porićevih besedah težko predvideti, Porić pa prav tako še ni govoril o stroških gradnje. "O tem je težko govoriti preden bo zaključeno projektiranje objekta. Takrat bomo imeli približne izračune," je pojasnil in dodal, da bodo gradnjo financirali s pomočjo donacij. Koliko sredstev je za to že zagotovljenih, Porić ni povedal.

Islamska skupnost sicer še odplačuje 2,6 milijona evrov vredno posojilo, ki ga je vzela za nakup 11.000 kvadratnih metrov velikega zemljišča za center med Parmovo in Kurilniško ulico. "V letu 2012 smo dolg zmanjšali za 570.000 evrov. Trenutni dolg znaša 1,3 milijona evrov. Intenzivno delamo na tem," je o odplačevanju povedal Porić.

Projektu džamije bo posvečena tudi prireditev Noč Korana, ki jo v Ljubljani pripravljajo 23. februarja. Na prireditvi bodo interpretirali Božjo besedo, hkrati pa bo to priložnost, da zberejo tudi dodatna sredstva. Nanjo bodo povabili vse dosedanje večje donatorje, zbrane pa bo nagovoril tudi mufti Nedžad Grabus.

Minaret bo visok 40 metrov

Islamski versko-kulturni center bo tema tudi na ponedeljkovi seji ljubljanskega mestnega sveta. Mestni svetniki bodo obravnavali dopolnjeni osnutek sprememb odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje centra. Kot pojasnjujejo v gradivu za sejo, je bil namreč po sprejemu načrta za to območje izveden arhitekturni natečaj za džamijo, izbrana rešitev pa v delih odstopa od določil veljavnega načrta.

"Odstopanja se nanašajo na program v kletni etaži, število predpisanih parkirnih mest, višinsko koto terena ob severni strani objekta ter etapnost predvidenih posegov," navajajo v gradivu. Kot pojasnjujejo, bodo spremembe omogočile izgradnjo centra v skladu z natečajno rešitvijo.

Glede na veljavni prostorski načrt so v kleti centra dopustni le parkiranje in tehnični prostori, po natečajni rešitvi pa sta v kleti med drugim predvidena telovadnica in gostinski program. Na severni strani stavbe želijo s spremembami načrta dopustiti poglobitev terena tako, da se lahko naveže na program v kleti in uredi gostinski vrt pred lokalom, še piše v gradivu.

Veljavni prostorski akt sicer predvideva, da bo glavni objekt visok do 12 metrov, molilnica do 24 metrov, minaret pa do 40 metrov. Za dostop do centra sta predvideni dve novi dvosmerni cesti.

Komentarjev 27
  • ghz891 03:03 10.februar 2013.

    http://sl.wikipedia.org/wiki/Islamska_skupnost_v_Republiki_Sloveniji#.C5.A0tevilo_vernikovGlede na to ni Džamija noben problem in ustavna pravica vseh Slovenskih muslimanov.

  • Stolp 22:18 09.februar 2013.

    Ni lepo da vse sodiš po sebi!

  • mladibosanac 20:25 09.februar 2013.

    za sebe se brigi pjanček zadrogirani hehe