Slovenija
13 ogledov

Gradbinci brez privilegijev

Po mnenju Radićeve bodo morali vsi napraviti domačo nalogo. (Foto: Finance) Žurnal24 main
Država gradbincem ne bo zagotovila nobenih posebnih bančnih shem, je bilo rečeno po današnjem srečanju predstavnikov vlade, bank in gradbenih podjetij.

Vlada bo gradbenim podjetjem sicer pomagala z določenimi investicijami, po besedah kandidatke za gospodarsko ministrico Darje Radić pa bodo morali vsi deležniki opraviti svojo domačo nalogo. Tu je izpostavila predvsem iskanje novih poslov v tujini.

Dodala je, da so prvi večji pridobljeni posli slovenskih gradbenih podjetij v tujini po več letih pokazali na določene ovire, ki jih bo treba odpraviti tako v bančnem sektorju in pri vladi kot tudi v samih podjetjih, da bodo ta uspešnejša pri pridobivanju gradbenih poslov v tujini.

Nekaj jih bo šlo v stečaj
Poudarila je, da je gradbeni sektor trenutno predimenzioniran. "Verjetno bo šlo kakšno podjetje v stečaj ali likvidacijo," je ugotovila in dodala, da je šla razprava danes predvsem v smeri razvoja, v katerega bo vključeno zdravo jedro gradbeništva.

Predsednik upravnega odbora Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Branko Selak pa je poudaril, da so gradbinci že leta 2008 opozorili, da se jih loteva kriza ter da je sektor predimenzioniran.

Država se bo lotila še odprave nekaterih zakonodajnih ovir, na katere opozarjajo gradbena podjetja, napredek pa bodo partnerji spremljali na rednih četrtletnih srečanjih, je napovedala Radićeva.

Medresorska skupina za gradbeništvo
Po njenih besedah bo na ministrstvu za gospodarstvo ustanovljena projektna skupina s predstavniki več ministrstev, ki se bo ukvarjala z razvojem gradbenega sektorja. Na temo investicij, spodbujanja tujih neposrednih investicij in internacionalizacije bodo pripravili tudi posebno konferenco.

Minister za okolje in prostor Roko Žarnić pa je pojasnil, da je danes udeležencem sestanka predstavil osnutek predloga strategije za sanacijo gradbeništva, ki so jo pripravili na njegovem ministrstvu. Ta osnutek bodo dopolnili s tistim, kar so slišali danes, nato pa ga bodo predali gospodarskemu ministrstvu, ki bo odslej usklajevalo aktivnosti na tem področju. Z osnutkom se bo nato ukvarjala vlada, v končni obliki pa naj bi vključeval naloge in časovnice za izvedbo strategije, je pojasnil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.