Slovenija
34 ogledov

Gradbinci oživeli, brezposelnost raste

Ljubljana 06.02.09, Novinarska konferenca Urada RS za makroekonomske analize in Ljubljana 06.02.09, Novinarska konferenca Urada RS za makroekonomske analize in
Brez dela več kot 130.000 ljudi, evropska sredstva na noge postavljajo gradbeništvo.

"Ocene škode kažejo, da ne gre za nezanemarljive številke. Gotovo bo vplivala na celotno gospodarsko dejavnost v letošnjem letu," šef urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Boštjan Vasle odgovarja na vprašanje, kakšni bodo učinki ujme, potem ko je prejšnji teden zaradi žleda obstal velik del države.

"Letos bolje kot lani"

Stanje gospodarstva bo boljše kot lani, napoveduje Vasle. "Prvi razlog je mednarodno okolje, v katerem se pričakujejo boljše razmere, kar pomeni spodbudo za slovenski izvoz. Drugi razlog pa je, da smo v Sloveniji vendarle začeli sanacijo bančnega sistema. Zaradi težav bank je popolnoma zastalo kreditiranje gospodarstva," pojasnjuje. Stroški dela se v zadnjih treh letih znižujejo, najbolj v predelovalnih dejavnostih, kjer so znižali plače in zmanjšali zaposlenost, slaba podjetja pa so propadla. Še vedno pa je stroškovna konkurenčnost slaba v javni upravi, zdravstvu in elektropodjetjih.

Iz Bruslja več denarja

V začetku leta je bilo brezposelnih več kot 130.000 ljudi, največ po letu 1998, a so znaki, da se gospodarstvo pobira, že vidni. Oživelo je gradbeništvo, predvsem zaradi gradnje inženirskih objektov, kot je komunalna infrastruktura. S spodbudami iz evropskih skladov je dejavnost na tem področju že na ravni pred krizo. Lani je Slovenija po podatkih Umarja iz bruseljske blagajne počrpala največ denarja doslej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.