Slovenija
78 ogledov

Gradijo stebre nove vzpenjače

Kopanje za postavitev temeljev za novo vzpenjačo na mariborskem Pohorju Žurnal24 main
Ta teden je podjetje Konstruktor začelo z izkopi za postavitev temeljev, na katerih bo stalo 14 stebrov za novo krožno kabinsko žičnico na mariborskem Pohorju.

Novo gondolo z osemsedežnimi kabinami bo Športni center Pohorje (ŠCP) kupil od italijanskega podjetja Leitner, ki naj bi jo dobavilo v slabih štirih mesecih. Na mariborski občini si skupaj s ŠCP prizadevajo za čimprejšnji zagon žičnice, obljubljajo jo še pred koncem leta.

Takole naj bi bila videti nova zgornja postaja Pohorske vzpenjače, ki bo vozila po trasi stare kabinske žičnice.  © Žurnal24

 
Katastrofe brez vzpenjače
Zato so mestni svetniki tudi septembra podelili koncesijo za prevoze potnikov ŠCP za 40 let in koncesijo gradnje. V občinskem gradivu je zapisano, da  so "zaradi izpada delovanja vzpenjače prihodki od turizma v mesecu juliju in avgustu na Mariborskem Pohorju padli za 30 odstotkov. Posledice, ki bi jih morebitni izpad delovanja Pohorske vzpenjače prinesel za prihajajočo zimsko turistično sezono, pa bi bile za mariborski turizem glede na prej navedeno katastrofalne. Omenjena dejstva kažejo na pomembnost obratovanja Pohorske vzpenjače za mesto Maribor in njegovo širšo okolico."

 

Spodbudne številke

Mariborski Zavod za turizem se je ta teden pohvalil z izredno dobrim turističnim prometom v avgustu na turistični destinaciji Maribor–Pohorje. Število nočitev se je v primerjavi z lanskim letom povečalo za 12,5 odstotka, število obiskov pa je naraslo za 7,6 odstotka v primerjavi z lanskim letom.

Subvencija občine
Končna zmogljivost naprave bo 2.400 oseb na uro, predvidena je tudi izgradnja vmesne postaje (pri starem 4. stebru). Stara Pohorska vzpenjača, julija letos se je porušil eden od stebrov, je bila zgrajena leta 1957, obnovljena leta 1978 in je lani prepeljala skoraj 420 tisoč oseb.

Vrednost celotne investicije je ocenjena na 12 milijonov evrov. Za osem milijonov evrov želi ŠCP najeti posojilo, a ga doslej še ni uspel pridobiti. Za zagotovitev obratovanja Pohorske vzpenjače kot javnega prevoznega sredstva bo mariborska občina  subvencionirala prevoz potnikov v znesku do 470 tisoč evrov letno.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.