Slovenija
8 ogledov

Gradnja Dolenjke se lahko nadaljuje

Srečko Lužar je z Darsom dosegel dogovor – začasno se bodo preselili v sosedovo Žurnal24 main
Gradnja dolenjske avtoceste, ki je zastala zaradi sporov z lastniki zemljišč, po katerih poteka trasa, se je vsaj delno rešila. Srečko Lužar je pristal na selitev iz hiše.
"Zadovoljni so Lužarjevi in zadovoljna je lahko država, ker je končno rešila tisto, kar bi morali njeni uradniki rešiti že zdavnaj. Avtocesto bodo zdaj lahko gradili," nam je o napredku pogajanj med Darsom in Srečkom Lužarjem povedal njegov pooblaščenec Albert Jordan .

Lužarjevi naj bi se iz svoje hiše na trasi bodoče avtoceste, ki je zavirala gradnjo in zato pod vprašaj postavljala rok dokončanja avtoceste, začasno preselili v sosedovo, sosedje pa naj bi se preselili v Novo mesto. O podrobnostih tega dogovora Jordan ni želel govoriti, je pa dejal, da naših navedb ne zanika.

Župan Lah ni razumel

Zahtevo po začasni preselitvi so Lužarjevi po Jordanovih besedah izrazili že lanskega aprila. "Če bi Občina Mirna Peč na čelu z županom Zvonetom Lahom razumela in se zavedala odgovornosti ter postopek Občinskega prostorskega načrta (v katerem so Lužarjevo parcelo, kjer ima zidanico, opredeli kot zazidljivo stavbno zemljišče, op. n.) izvedla skladno z zakonodajo, ne bi do tega sploh prišlo. Lužarjevi bi se lahko že zdavnaj preselili v svojo dokončno hišo, zdaj pa je pač prišlo do te začasne preselitve," je povedal Jordan.

Na sodišču še odprto

Ker že razlastninjene hiše Lužarjevi niso želi izprazniti in izročiti, jih je država pretekli mesec tudi tožila. Prisotni sodbe nismo izvedeli, saj jo je sodnica strankam sporočila po pošti, a očitno za Lužarjeve ni bila ugodna, saj jo je Jordan komentiral: "Sodba je bila izdana, ker je morala biti izdana kot način pritiska na nas, ampak nič zato, mi te stvari prenašamo." Čeprav so še vedno aktualni roki za pritožbo, zdaj tudi Jordan upa, da so se z dogovorom zavlačevanju izognili v obojestransko zadovoljstvo.

V Darsu še vedno ostajajo optimistični glede predaje manjkajočega odseka dolenjske avtoceste prometu, ki naj bi se zgodila v drugi polovici prihodnjega leta. © Živa Zakšek

 
Prezgodaj za napovedi
Potem ko se je uprava Družbe za avtoceste (DARS) pod vodstvom Mateje Duhovnik podrobno seznanila z najbolj perečima zadevama, so se z Lužarjem in Kovačičem začeli novi pogovori, ki potekajo v konstruktivnem ozračju, je sporočil Marjan Koler iz Darsove službe za komuniciranje.

"Vendar je v tem trenutku še prezgodaj, da bi lahko napovedovali oziroma javnosti sporočali zaključke oziroma končne rešitve samih dogovorov,"
je pojasnil in dodal, da bodo o zaključkih pogajanj javnost predvidoma obvestili v kratkem. V Darsu sicer še vedno ostajajo optimistični glede predaje manjkajočega odseka dolenjske avtoceste prometu, ki naj bi se zgodila v drugi polovici prihodnjega leta.

Zatika se pri predoru
"Za manjkajoči odsek dolenjske avtoceste so pogodbeno oddana vsa dela, z izjemo elektro in strojne opreme predora Leščevje," je pojasnil Koler. Razpis za izvedbo teh del je bil objavljen februarja, v začetku aprila je strokovna komisija za izvedbo tega javnega naročila odprla prispele ponudbe (teh je bilo sedem), junija pa pripravila strokovno poročilo.

Uprava Darsa je julija sklep o izboru potrdila. Izbrano je bilo ljubljansko podjetje Javna razsvetljava za pogodbeno vrednost dobrih 950 tisočakov. Vendar so trije od neizbranih ponudnikov vložili zahtevek za revizijo postopka najprej na Dars kot prvostopenjski organ, nato še na Državno revizijsko komisijo (DRK) kot drugostopenjski organ.

"Ta je revizijski zahtevek enega od neizbranih ponudnikov že zavrnila kot neutemeljen (DARS, d. d., je sklep DRK prejel ravno danes), v teh dneh pa bo, glede na zakonsko določene roke za odločitev, predvidoma sprejela sklepa še v drugih dveh primerih. Če bo tudi v teh dveh primerih zavrnila zahtevka, bo postopek pravnomočno zaključen in DARS bo z izbranim ponudnikom lahko sklenil pogodbo," je še pojasnil Koler.

Predviden pogodbeni rok za ta dela je pet mesecev od začetka del, zato v Darsu ne pričakujejo, da bi lahko prišlo do zamud pri gradnji manjkajočega dela dolenjske avtoceste, ker pogodba ta hip še ni podpisana.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.