Slovenija
0 ogledov

Gradnja se odmika

Župan Zvone Lah poskuša do denarja priti tudi kot državnozborski poslanec, a za Žurnal24 main
Projekt. Zemljišča za gradnjo šole imajo, niso pa dobili vsega denarja od države.

Mirnopeški občini je uspelo pridobiti 60 odstotkov potrebnih zemljišč, na katerih bodo gradili novo šolo, vrtec in športno dvorano. S tem bodo lahko dobili delno gradbeno dovoljenje za gradnjo stavbe, za zunanjo ureditev pa potrebujejo še zemljišča v lasti štirih lastnikov, med njimi tudi od Republike Slovenije.

Problematični še trije
Z enim izmed lastnikov se že dogovarjajo, je povedal tamkajšnji župan Zvone Lah. "Težava pri enem lastniku je, ker je iz Kanade in se ne odziva na pošto. Tudi Dars ga je moral razlastiti za priključno cesto. Druga težava je starejša ženska, ki nima stalnega bivališča in ji pošte ne moremo vročiti," je pojasnil in dodal, da so z njo sicer v stiku.

Potrebujejo pa tudi zemljišče Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije. "Tudi tukaj so težave, česar nisem pričakoval, a upam, da bomo to razrešili, saj gre za javno korist," je izpostavil župan.

Morda prihodnje leto
Z državo pa se zatika tudi pri denarju. Po veljavnem zakonu o financiranju občin bi moralo ministrstvo prispevati 80 odstotkov upravičenih stroškov, kar pomeni dobrih 50 odstotkov celotne naložbe, ki je ocenjena na osem milijonov evrov.

2Vendar država za zdaj zagotavlja samo polovico potrebnega zneska in mi ne moremo zapreti finančne konstrukcije," je pojasnil Lah in dodal, da se sicer kažejo možnosti, da država sredstva zagotovi po novem letu.

"Upam, da bomo do marca pridobili gradbeno dovoljenje in izpeljali potreben razpis do gradbene sezone," je še povedal. Tako bi gradnja samega objekta lahko stekla.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.