Slovenija
7239 ogledov

Direktor med stavkajoče na TV Slovenija pošilja nekdanjega sodelavca

Rajko Gerič Planet TV
V torek 4. aprila druga celodnevna stavka na RTV Slovenija.

Stavkovni odbor novinarskih sindikatov RTV Slovenija je prejšnji teden soglasno sprejel sklep o zaostritvi stavkovnih aktivnosti. Velika večina novinarjev bo tako stavkala s prekinitvijo dela v torek 4. aprila 2023 od 00:00 do 24:00. To bo druga celodnevna stavka s prekinitvijo dela. 

"Opozarjam, da bo zaradi stavke lahko prišlo do okrnitve programa na javni televiziji," pravi v. d. generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough. 

"Ker so pogajanja že po prvem sestanku zastala in niso prinesla nobenih novih rešitev ali sprejemljivih ponudb s strani delodajalca, vodstvo se pogajanjem in socialnemu dialogu z novinarskimi sindikati na RTV izogiba, obenem pa dodatno zaostruje razmere na RTV, slabša delovne pogoje, ruši profesionalne in programske standarde ter poglablja pritiske na avtonomijo novinarskega dela," razloge za stavno naštevajo v sindikatih. 

Rajko Gerič | Avtor: Planet TV Planet TV
Da bi v pogajanja vnesel "svež veter", je Grah Whatmough za pogajalskega vodjo imenoval odgovornega urednika informativnega programa drugega programa TV Slovenija Rajka Geriča, ki se je nedavno vrnil na javno televizijo, pred tem pa je delala na Planet TV in na portalu Siol.net.
"Glede na to, da sem na tej televiziji odrasel, poznam ogromno sodelavcev. Vračam se po 11 letih, pripravljen sem pomagati, ker se je javni zavod znašel v krču, kar ni dobro niti za zaposlene niti za javno tv," pravi Gerič, ki se z novinarskim stavkovnim odborom želi srečati še ta teden in "prekiniti mučno stanje." 

Gerič je bil pred leti predsednik koordinacije novinarskega sindikata RTVS ter podpredsednik Sindikata novinarjev Slovenije v času, ko so potekala usklajevanja za novo kolektivno pogodbo v novinarstvu. 

Ena od stavkovnih zahtev je tudi odstop v. d. generalnega direktorja. "V. d. generalnega direktorja RTV prav ne opravlja tekočih poslov niti pri vzpostavitvi socialnega dialoga, obenem še ovira pogajanja novinarskih sindikatov z vlado za nov plačni sistem v javnem sektorju," poudarjajo v sindikatih. 

Natalija Gorščak, direktorica TVS | Avtor: RTVS Natalija Gorščak, direktorica TVS RTVS
Grah Whatmough je še enkrat ponovil, da ne vidi razlogov za svoj odstop, čeprav je sodišče ugotovilo, da je bilo njegovo imenovanje nezakonito, prav tako pa se v. d. direktorja ne strinja z ugotovitvijo sodišča, da je bila Natalija Gorščak z mesta direktorice televizije razrešena nezakonito. "Na to mora odgovoriti vrhovno sodišče," pravi. 

V. d. direktorja je komentiral tudi podatke o velikem padcu gledanosti TV Slovenija in branosti portala MMC. "Težko komentiram gledanost, nalizirali smo podatke vlade in ugotovili, da gre za manipulacijo s podatki, ki so iztrgani iz teksta," pravi Grah Whatmough. Dodaja, da pripravljajo odgovor, ki ga bodo predstavili tudi javnosti. 

"To kaže na nezaupanje in nekulturo"

"Stavkovni dan smo sprva načrtovali za 24. januar, a smo ga preložili, ker je vodstvo obljubilo intenzivnejše reševanje stavkovnih zahtev. To se ni zgodilo, zato smo napovedali nov stavkovni dan," je pojasnila Helena Milinković, predsednica stavkovnega odbora novinarskih sindikatov na RTV.

"Od direktorja smo malo pred to izjavo dobili kratko sporočilo, da nam ponuja pogajanja v treh terminih: jutri, v sredo in četrtek. Pripravljeni smo na pogajanja, naša glavna zahteva pa je umik vseh 38 izdanih opozoril pred odpovedjo, kar razumemo kot ustrahovanje zaposlenih in odvračanje od stavke," je nadaljevala.

"Generalni direktor nam je v začetku marca ponudil oblikovanje delovnih skupin, ki bi se ukvarjale s posameznimi zahtevami. Pričakujemo, da nam to pisno pojasni, da bo o tem lahko odločal stavkovni odbor," je o stanju pogajanj dejala Milinković.

Dodala je, da so direktorju in vodstvu minimalni program dela, ki bo izvajan na stavkovni dan, poslali že pretekli petek. Program bo spremenjen, spremenjene bodo programske vsebine.

O Rajku Geriču kot pogajalcu ni podala mnenja zaposlenih, saj s tem stavkovni odbor še ni bil uradno seznanjen. "To kaže na nezaupanje in na nekulturo komunikacije v pogajanjih ter na to, zakaj pogajanja pravzaprav niso mogoča. Namesto, da bi direktor to sporočil pogajalski skupini po ustaljenih tirih in v skladu s sporazumom obeh strani o poteku pogajanj, to počne na novinarskih konferencah ali v sporočilih za javnost," je zaključila Milinković in krivdo za slabo gledanost ter odhode številnih novinarjev naprtila generalnemu direktorju. "Javnost mu je na lanskem referendumu jasno in glasno dala nezaupnico."

Komentarjev 27
  • Avatar Mark035
    Mark035 16:36 27.marec 2023.

    Sodišče presodi, da je Watburg nezakonito zaposlen na RTV in on seveda "ne priznava" sodbe sodišča, ker je on nad zakonom. To so moralne vrednote desnuharjev in zato SDS ne bo nikoli več vladal v RS.

  • Avatar MS
    MS 15:57 27.marec 2023.

    Desni politični pol pod vodstvom velikega vodje, že dolgo zahteva ukinitev obveznega plačevanja javnega zavoda RTV! Danes se s tako zahtevo tudi sam strinjam! Zakaj? Ker so Andrej Grah Whatmough, Ksenija Koren,Uroš Urbanija, Igor Pirkovič, Valentina Plaskan. Luka Svetina, Martin ...prikaži večtin Nahtigal in še kdo od Janševih vrinjencev naredili iz zavoda unisono negledljivo trobilo stranke SDS in njenega frontmena!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:51 27.marec 2023.

    Janezu je spet uspelo. Razprtije, notranja trenja, podtikanja, zaposlovenjem po principu roka roko umije,... Vam novinarji RTV SLO pa lahko rečem le končno!!!