Slovenija
103 ogledov

Grajska razprodaja

Za grad Gradac so zadnja leta iskali najemnika, ki bi ga tudi obnovil; zdaj bodo Žurnal24 main
Prodaja. Bizeljsko, Šrajbarski turn in Gradac namerava država prodati. Kupcev se ne tre.

Država namerava leta 2012 prodati tri gradove na našem koncu: grad Bizeljsko, območje gradu Šrajbarski turn v Leskovcu in območje gradu Gradac. Vsi trije so zdaj kot kulturni spomeniki v lasti ministrstva za kulturo.

10 milijonov evrov je orientacijska vednost sedmih grajskih stavb z zemljišči, ki jih prodaja država.

Najemniki presenečeni
Družina Klakočar, ki od leta 1971 živi na gradu Bizeljsko, kjer se ukvarja z vinogradništvom, še ni seznanjena s tem, da bo grad naprodaj. “Ne vem, kako bi lahko to prodali, saj je kulturni spomenik državnega pomena. Potreben je tudi obnove, ki bi stala milijone,” nam je povedal Bojan Wisell Klakočar. Za kupce, ki bi se za grad zanimali, pravi, da ne ve. “Mi bi ga lahko kupili, če bi bil naprodaj za en evro,” je pristavil.

Brežiška občina ga tudi ne bi mogla kupiti, nam je povedal župan Občine Brežice Ivan Molan. “A če ga bodo res prodali, bi bilo prav, da ostane dostopen za ogled tudi širši javnosti,” je dejal.

Namesto prenove
Za Šrajbarski turn so ob sprejemanju protokolov v zvezi z radioaktivnimi odpadki zapisali, da ga bo država obnovila. “V ta namen smo tudi izselili tamkajšnje stanovalce. V njem naj bi prostore dobila agencija za radioaktivne odpadke, poleg tega naj bi bile tam tudi hotelske sobe,” nam je povedal Franc Bogovič, župan Občine Krško. O morebitnih kupcih ne ve ničesar, se pa namerava pozanimati, zakaj zdaj namesto obljubljene obnove prodaja.

Za grad Gradac v Beli krajini so se pred nekaj leti že zanimali vlagatelji z Irske, a so se takrat z ministrstvom za kulturo pogovarjali le o najemu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.