Slovenija
46 ogledov

"Gre za akt politične inkvizicije"

Janez Janša Žurnal24 main
Pred dobrima dvema letoma je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ugotovila, da se je premoženje zakoncev Janša-Bačovnik povečalo za dobrih 200 tisočakov, za katere nista imela pojasnil. Zaradi postopkovnih nepravilnosti je vrhovno sodišče poročilo KPK razveljavijo.

Senat KPK v sestavi Goran Klemenčič, Rok Praprotnik in Liljana Selinšek je v poročilu iz leta 2013 ugotovil večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, lastništva nepremičnin, lastništva premičnin ter prevzemanja jamstev in poroštev.

komisija za preprečevanje korupcije, KPK | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Komisija je ugotovila, da Janez Janša ni prijavil nakupa trisobnega stanovanja v Ljubljani, prodaje kmetijskih zemljišč v Trenti, najema hipotekarnega kredita in nakupa osebnega avtomobila.

Obenem naj bi pri nakupu vozila neresnično prikazal vrednost vozila na 14.500 evrov, čeprav je bilo vozilo kupljeno za 46.000 evrov.

Kot je ugotovila KPK Janša ni prijavil niti poroštva stranki SDS v višini pol milijona evrov, poroštva bratu Rajku Janši pri najemu posojila v višini 125.000 evrov in pologa gotovine na transakcijski račun v višini 33 tisoč evrov.

Janša: Gre za akt politične inkvizicije

Prvak SDS je javnosti nato pojasnjeval, da je šlo za očetov denar oziroma za njegovo dediščino. Brat Rajko je podedoval hišo, Janezu Janši pa naj bi njegov delež izplačal postopoma.

Janez Janša | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Šef opozicije je glede nepojasnjenega vira sofinanciranja za nakupa osebnega vozila dejal, da je marca leta 2007 s svojega tekočega računa na račun pravne osebe, ki je prodajala vozilo, nakazal osemnajst tisoč petsto evrov.

Preostanek kupnine pa da je v imenu mame vplačal brat na podlagi dogovora o dediščini. Vse ostale očitke KPK Janša zavrača.

Takratni predsednik vlade se je na poročilo KPK odzval z besedami, da gre za akt politične inkvizicije. "Za vsak stavek, ki ga je napisala protikorupcijska komisija, obstaja odgovor," je dejal. Povedal je tudi, da zelo malo posluje z gotovino in da je vse gotovinske transakcije tudi pojasnil tudi KPK.

Očitki so popolnoma neutemeljeni, trdi Janša, saj da je komisija namerno spregledala ne samo očitna dejstva, ampak tudi uradne dokumente, s katerimi je razpolagala in tudi ignorirala vsa logična pojasnila.

"Pravica odložena je pravica odrečena"

Poročilo KPK je vrhovno sodišče pred dvema mesecema razveljavilo.

"Zadeva se je obravnavala tako, da bi bile posledice čim bolj nepopravljive. Zrušena je bila vlada, reforme so bile ustavljene, sanacija bank je bila dražja," je po odločitvi sodnikov dejal Janša in poudaril: "Pravica, ki je odložena, je pravica, ki je odrečena. Nič ti ne pomaga pravica, če posledic ni več mogoče popraviti."

A dejstvo je, da se sodišče ni spuščalo v presojanje o vsebini poročila, pač je tako odločitev sprejelo zaradi postopkovnih napak, šef opozicije se namreč o poročilu pred njegovo objavo ni mogel izreči.

Osnutka poročila namreč Janša pred objavo obremenjujočega dokumenta ni dobil v izjasnitev – tako mu je, tako vrhovno sodišče, KPK kršila ustavno pravico do enakega varstva pravic.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Johan Spohan 16:30 18.april 2015.

    Klobasač ti še za ku..c od ovce nisi dober.

  • c1305166 13:46 16.april 2015.

    A pred sodiščem?

  • c1305166 13:45 16.april 2015.

    Upam, da se zajebavaš, sicer je tvoj komentar o psihičnem bolniku precej ironičen.