Slovenija
15 ogledov

˝Gre za postopno razlaščanje˝

Vzporedno z naraščanjem prometa stanovanj in družinskih hiš se je zaustavilo tud Žurnal24 main
Napovedana uvedba davka na nepremičnine že buri duhove. Po mnenju sodnega cenilca Andreja Kocuvana gre za ˝najbolj brutalno administrativno obglavljenje državljanskih prihrankov.˝

Geodetska uprava RS (GURS) bo na domove lastnikom nepremičnin kmalu začela pošiljati ocene vrednosti nepremičnin v njihovi lasti in na podlagi katerih bo do konca prihodnjega leta uveden davek na nepremičnine.

Dušan Mitrović, direktor urada za množično vrednotenje nepremičnin pri Gursu je za zurnal24.si povedal, da so ocene oblikovane na podlagi podatkov o nepremičninah, ki najbolj vplivajo na tržno vrednost nepremičnin: lokacija, velikost, stopnja komunalne opremljenosti, stopnja obnove stanovanja in podobno.

 

 

Kocuvan: Problem je v samem izhodišču

Tu pa se po mnenju bivšega predsednika Združenja sodnih cenilcev in sodnih izvedencev Slovenije za gradbeno stroko Andreja Kocuvana pojavi problem.

Množično vrednotenje namreč temelji na spremljanju trga nepremičnin in na podlagi teh cen se oblikuje model splošnega vrednotenja, ki se nanaša na nek vnaprej standardiziran primer.

Sistem tako po njegovem mnenju res vsebuje elemente, ki teoretično vplivajo na razlike v vrednosti, vendar je problem že v samem napačnem izhodišču, ki predpostavlja, da je izhodiščna vrednost posledica tržnih cen na določenem območju.

Rast cen nepremičnin so bile v zadnjih petnajstih letih bistveno višje kot rast cen osnovnih življenjskih potrebščin in po mnenju Kocuvana odražajo špekulacije, ˝ki jih je država tolerirala, ker je od tega dobro živela skupaj z lastniki kapitala, ki se je selil v nepremičnine skozi investicije ali pa na sekundarnem trgu, ki so ga preplavili posredniki in mešetarji.˝

Razlaščanje lastnikov
Kocuvan ob tem tudi opozarja, da bo davek na nepremičnine na nek način povzročil proces razlaščanja lastnikov. Vlada bi se morala po njegovem mnenju polnjenja proračunske luknje lotiti na kakšen drug način.

˝Če nepremičnina ne daje dohodka, je davke treba plačati iz drugih virov ali pa nepremičnino postopoma prodajati. Kako naj na primer plačuje davek otrok, ki  je brez lastnih virov in podeduje hišo? Enako velja tudi za starejšo populacijo, ki bo vedno številčnejša in pri kateri se tradicionalno akumulira premoženje.˝

Kocuvan ob tem pravi, da bi morali z davkom na nepremičnine obremeniti predvsem tiste, ki imajo v lasti nezasedena stanovanja in tista nezazidana stavbna zemljišča, na katerih zaradi visokih cen ne pride do investicij.

Obdavčiti bi morala tudi špekulativni dobiček – dobiček, ki stroškovno ceno nepremičnin povečuje za več, kot je povprečni dobiček.

MF: Enoten sistem obdavčitve nepremičnin
Na finančnem ministrstvu so ob tem pojasnili, da se z zakonom o davku na nepremičnine, ki naj bi po napovedih ministrstva zaživel leta 2011, želi urediti enoten sistem obdavčitve nepremičnin, ki bi nadomestil zdajšen davek od premoženja ter nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč. Novi davek bi tako obe dajatvi združil v poenoteno davčno stopnjo.

Ob tem tudi zagotavljajo, da se z novim zakonom občinam zagotavlja najmanj enak, če ne izdatnejši vir, ob tem pa se raven obdavčitve glede na sedanje zneske za uporabo stavbnih zemljišč in davka od premoženja bistveno ne spremeni.

Verjetno je vsakemu jasno, da tipična hiša, ki je ocenjena (ne ovrednotena) v razponu med 38.200 evrov ali na najvišji ravni s 570 tisoč evri, ne nudi lastniku 15 krat večjo korist in temu sorazmerno obvezo za 15 krat višji davek. Pri zemljiščih je lahko to razmerje tudi preko petdeset?!!
Andrej Kocuvan

Kocuvan: Proračunsko luknjo bomo polnili državljani
Kocuvan se ob tem sprašuje, zakaj bi potem sploh uvajali nov davek? Po njegovem mnenju ukinitev nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, ki je sicer že močno okostenel sistem, pomeni tudi krnjenje lokalne samouprave, saj je to njihov edini samostojen vir, s katerim lahko samostojno usmerjajo prostorski razvoj.

˝Perverznost  predlagateljev je tudi v tem, da bo država, če bi davek na nepremičnine znašal več kot sedanje nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč, občinam odtegnili druge državne proračunske vire in tako sanirali proračunsko luknjo.˝

Slednjo bodo po besedah sogovornika dejansko plačevali državljani in ne kapital ali najbolje plačani politiki, ministri, diplomati, sodniki, zdravniki, ki bi si lahko znižali plačo. ˝Kaj se bo zgodilo z davkom, če bodo cene padale, kot se dogaja sedaj,˝ se še sprašuje Kocuvan.

Najprej ocene, nato višina davčne stopnje
Predlog zakona o davku na nepremičnine je sicer še v pripravi, za dokončanje pa bo treba, kot so pojasnili na finančnem ministrstvu, jasno določiti in identificirati tudi predmete obdavčitve.

To bo mogoče narediti šele na podlagi registra nepremičnin. Na podlagi prvih ocen tržnih vrednosti nepremičnin pa bo lahko mogoče oceniti primerne davčne stopnje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.