Slovenija
172 ogledov

Gregor Pivec odstopil z mesta direktorja UKC Maribor

Renato Škerbinc, Gregor Pivec, Alojz Križman Nino Verdnik
Direktor mariborskega UKC Gregor Pivec je po tem, ko je dopoldne zagotovil, da je težava z anesteziologi "bolj ali manj" rešena, svetu UKC Maribor poslal odstopno izjavo.

"Sporočam, da sem danes dopoldne, 20. 4. 2016, predsednici Sveta zavoda UKC Maribor Vlasti Kovačič Mežek s priporočenim pismom podal odpoved pogodbe za delovno mesto direktorja," je  medijem sporočil Gregor Pivec. Svet UKC Maribor se bo jutri sestal na izredni seji glede kadrovskih težav, ki se pojavljajo tudi na drugih področjih ne le na anesteziologiji.

Pivec je mariborsko bolnišnico vodil več kot 20 let, v zadnjem času pa so bili pozivi k odstopu zaradi osebne odgovornosti glede pomanjkanje kadra in odpadanje operacij, vse pogostejši.  Pivec je še februarja dejal, da odstopa ne izključuje, če se razmere do konca leta ne bodo uredile in če UKC Maribor ne bo mogel uresničevati svojih zastavljenih ciljev.

Ministrica: Tako je bolje

Predsednica sveta Vlasta Kovačič je z odstopom seznanila ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc. "Verjamem, da so aktivnosti novega sveta zavoda pripomogle k odločitvi prim.doc. dr. Gregorja Pivca, da zapusti mesto direktorja. S tem bo omogočil novemu vodstvu UKC MB hitrejše in uspešnejše reševanje nastalih razmer in izboljšanje odnosov med zaposlenimi," je sporočila ministrica, ki od sveta pričakuje, da bo odstop sprejel in tajkoj začel postopek izbire novega direktorja. Iz sveta UKC Maribor so sporočili, da bodo jutri imenovali v.d. direktorja.

Pomanjkanje anesteziologov "več ali manj" rešili

Na dopoldanski novinarski konferenci je Pivec sicer ocenil, da je z vključitvijo hrvaških anesteziologov ter iskanjem in načrtovano zaposlitvijo dodatnih iz tujine in predvideno zaposlitvijo specializantov problematika pomanjkanja anesteziologov v UKC "več ali manj" rešena. Vodstvo UKC je danes zanikalo, da bi od zaposlenih zahtevalo znanje hrvaščine.

Preko Pogačnika do reških anesteziologov

Kot pojasnjujejo na UKC Maribor, so se po neuspešnem iskanju dodatnih anesteziologov v Sloveniji, ki bi lahko v danih razmerah delali tudi v UKC Maribor, so 22. februarja sklenili pogodbo z Zavodom za raziskave v medicini iz Ljubljane, ki ga vodi Miha Pogačnik in pri katerem so zaposleni anesteziologi z Reke. Ti zdaj za UKC Maribor glede na pogodbo zagotavljajo tedensko 22 prihodov po 12 ur, en prihod pa UKC Maribor stane 104 evre.

Koliko od tega kot posrednik dobi Pogačnik, v UKC Maribor ne vedo. Gre namreč za posredniško pogodbo. Trenutno na delo v UKC Maribor prihaja 20 specialistov anesteziologov z reške klinike, število prihodov povečujejo, mesečno so doslej v povprečju izvedli od 50 do 60 prihodov, od 11. marca prihajajo tudi med tednom, ne le ob koncih tedna.

"Nikoli nismo zahtevali, da se učijo hrvaško"

Glede očitkov, povezanih z znanjem in rabo hrvaškega jezika pri delu v UKC, pa je vodstvo bolnišnice danes poudarilo, da UKC nikoli ni zahteval od zaposlenih, da bi morali znati hrvaščino in da bi jo morali uporabljati pri svojem delu. Morebitne jezikovne ovire rešujejo z zagotovljenim prevajalcem, hkrati pa so zaposlenim, ki bi to želeli, ponudili možnost učenja strokovnega hrvaškega izrazoslovja.

Z delom hrvaških anesteziologov so v UKC Maribor število izvedenih operacij dvignili na od 85 do 90 odstotkov načrtovanih, trenutno jih opravijo 164 na teden, maja jih načrtujejo 200 na teden. Izpad, ki je nastal v zadnjih mesecih, pa želijo po besedah predstojnika oddelka za kirurgijo Jožeta Ferka odpraviti do konca leta.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 7
  • dragec 10:04 21.april 2016.

    verjetno bo preizkusil znanje s ponovno operacijo JJ

  • jezero 06:57 21.april 2016.

    In koga in kako bo on po 20 letih direktovanja zdravil? Grimsa za preiskus?

  • jezero 17:05 20.april 2016.

    Že zaradi siljenja sester v učenje srbohrvaščine bi ga morali obsoditi zaradi veleizdaje.