Slovenija
29985 ogledov

"Prihaja še ta nevarnost"

poplave Krška vas Saša Despot
Vremenska situacija se nekoliko umirja, a reke še poplavljajo. Črna na Koroškem je še vedno odrezana od sveta.

"Prinašam dobre novice, saj se vremenska situacija nekoliko umirja," pravi Brane Gregorčič z Agencije za okolje (Arso)."Če smo včeraj čez dan v dvanajstih urah namerili od 30 do 90 litrov dežja na kvadratni meter, smo ga v minuli noči le še od 20-50 litrov. Danes čez dan pa ga pričakujemo še od 20 do 30 litrov na kvadratni meter. Nekaj padavin v prihodnji noči pričakujemo predvsem na vzhodu držav, a bo tam pričakovana količina še manjša," je dejal Gregorčič.

Stopnjo opozorila je Arso znižal na rumeno. Napovedal je, da nas bo zajela hladna fronta, ki ne bo prinesla obilnega dežja, vendar bo ob njenem prihodu nastala možnost nevihte, ki bo nevarna predvsem za Primorsko. "Predvsem tam so možni sunki severovzhodnega vetra in kakšno zrno toče, vendar bo ta nevihta hitro prešla." Gibanje padavin lahko spremljate na radarski sliki padavin.

"Razmere se ne poslabšujejo več tako drastično"

"Pa vendar, povodenj je še v Sloveniji, še vedno imamo razlite številne reke v večjem delu države, razmere pa se ne poslabšujejo tako drastično, kot so se včeraj," dodaja hidrolog Janez Polajnar. Nočno deževje je prispevalo, da so dodatno narasle tiste reke v osrednji, zahodni in Severni Sloveniji, ki so včeraj povzročale težave in so zato v počasnejšem upadanju.

Problematični Sava In Krka

"Poslabšujejo pa se razmere na spodnjem toku reke Save," opozarja Polajnar. Sava ima v spodnjem toku 1600 kubičnih metrov pretoka na sekundo, ta pretok pa se bo čez dan še povečal, temu velikemu toku pa se bo pridružila še naraščajoča reka Krka, razlaga Polajnar. Krka se na izpostavljenih območjih še razliva in bo čez dan še narasla. "Največ težav pričakujemo na sotočju Save in Krke, ker Krka zaradi velikega pretoka Save ne bo mogla normalno odtekati." Zaostrovanja poplavnih razmer pričakujejo predvsem v Krški vasi in okolici. 

Še vedno se razliva Savinja, vendar ne narašča več, v spodnjem toku upada. Prav tako poplavlja še vedno Drava, vendar je njen pretok pod nadzorom, uravnavajo ga tudi z avstrijske strani. Polna je tudi reka Mura, je na robu protipoplavnih nasipov. 

V drugih delih države naj bi se hidrološke razmere začele počasi umirjati, reke bodo upadale počasi. Jutri se bodo poplavne površine počasi zmanjševale, razen na v spodnjih delih rek Sava, Drava in Mura. Ob nevihtah so možni porasti manjših hudournikov, ker pa bodo nevihte potovale hitro, ne pričakujejo večjih težav. 

poplave Krška vas | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Najbolj kritično je bilo v Spodnji ter Zgornji Savinjski dolini"

"Kar se tiče vodarskih vsebin, so bile naše ekipe aktivne včeraj cel dan in noč ter danes. Skupaj z regijskimi štabi CZ smo aktivno sodelovali, kar se tiče interventnih ukrepov na terenu ter zagotavljanja ukrepov za preprečevanje še večjih škod," je dejala Neža Kodre, direktorica Direkcije za vode. Na območjih, na katerih voda sicer upada, je bilo najbolj kritično na območju Spodnje in Zgornje Savinjske doline, v Zgornji Savinjski dolini je prišlo do katastrofalnih dogodkov. Enako velja tudi za Črno na Koroškem. Dodatnih informacij o stanju terena sicer še niso na voljo.

"Kar se tiče Savinje, je Celje ostalo še pod robom, da ne bi prišlo do katastrofalnih dogodkov. To pomeni, da so izvedeni ukrepi opravili svoje delo. Ponoči je bilo v Laškem dramatično, enako velja tudi za območje Žalca, ki nima protipoplavne zaščite. Tudi na Dravi je bilo precej dramatično, enako kot na Savinji je odnašal mostove ter poplavljal," je povedala Kodre.

1/34
Saša Despot

Na Muri bodo danes vodarji skupaj s CZ aktivirali suhe zadrževalnike, to bodo uredili tudi na madžarski strani. Na tem območju sta bili bolj kritični občini Razkrižje in Ljutomer, kjer so z interventnimi ukrepi uspeli preprečiti, da ni prišlo do večje škode.

Na spodnji Savi so tekom noči vode naraščale. Ponoči so bili evakuirani tudi prebivalci ter turisti iz kampa Terme Čatež. "Pri Krki in spodnji Savi utrjujemo nasipe ter skrbimo za pretočnost, da bo danes in ponoči potekalo vse razmeroma varno.

Na pot se odpravite le, če je res nujno. Seznam zaprtih cest je dolg.

Več tisoč evakuiranih

Civilna zaščita je ponoči nadaljevala z aktivnostmi, ki ne predstavljajo tveganja za reševalce. Po vsej državi je bilo po besedah poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana izvedenih več tisoč evakuacij. Na Rečici ob Savinji so včeraj zvečer oskrbeli s hrano in nastanitvenimi  zmogljivostmi tisoč turistov iz kampov na tistem območju. Oskrbeli so 200 ljudi na Ljubnem, v Trbovljah so poskrbeli za 650 ljudi, o čemer lahko več preberete tukaj.

Evakuacije potekajo tudi danes, predvsem gre za ljudi, ki imajo določene zdravstvene težave. "Trenutno gremo s helikopterjem iskat eno nosečnico," je povedal Šestan. 

Do Črne na Koroškem po cesti še vedno nemogoče

Srečko Šestan | Avtor: Saša Despot Srečko Šestan Saša Despot
Sedaj so pred njimi številni izzivi. "Črna na Koroškem je popolna odrezana. Že cel včerajšnji in današnji dan iščemo možnost, kako priti po tleh do Črne. Nismo je še našli. Pojavila se bo težava pri oskrbi s posameznimi artikli, kot so kruh, voda, mleko. Naročili smo našim strukturam, da preverijo stanje, da dobijo informacije, kaj je najbolj nujno, da bomo s helikopterjem dostavili najbolj nujno," je razmere opisal Šestan. "Podobna težava je tudi od Ljubnega navzgor, čeprav tja lahko pridemo po tleh z Jezerskega, morda celo s Koroškega. Ampak tam so bile vse trgovine poplavljene, zato tudi tam zbiramo potrebe, da bomo preko pogodbenikov zagotovili najbolj nujne artikle." Težava je, da z vozili večje tonaže ne morejo opraviti transportov do odrezanih območij. V Črno na Koroškem bodo s helikopterji dostavili 2000 litrov goriva za agregate, je še povedal.

Z ministrstva za solidarno prihodnost so medtem sporočili, da so vzpostavili stik z županjo občine Črna na Koroškem Romano Lesjak in da stanovalke in stanovalci Centra za usposabljanje, delo in varnost Črna na Koroškem niso v življenjski nevarnosti. "Situacijo olajšuje dejstvo, da zaradi poletnih počitnic v domu biva zgolj 30 stanovalk in stanovalcev. Po znanih podatkih CUDV sodeluje z lokalnimi gasilskimi enotami in elektro službo, ki si prizadeva zagotoviti preskrbo z električno energijo še danes," so dodali.

Pregledati bo treba vse mostove

Ko bo stanje voda dopuščalo, bo treba pregledati vse mostove. Šestan se boji, da bodo nekateri mostovi neuporabni in bo treba čeznje prepovedati promet. Danes so že aktivirali strokovnjaka, ki je začel s pregledom. 

Civilna zaščita pomaga tudi elektro podjetjem, ki imajo težav. Pomagajo jim z agregati iz blagovnih rezerv, da jim bo uspelo vzpostaviti omrežje. Pomagajo tudi Telekomu. "Aktivnosti je zelo veliko. Uporabljamo sile iz vse države, ko bo voda upadla, bo tega še več," je napovedal Šestan. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • Avatar pantani
    pantani 11:19 05.avgust 2023.

    Od politike ( leve in desne ) zahtevamo, da takoj ustavijo pošiljanje denarja in orožja ukrijem in najprej poskrbijo za naše državljane. Denar namenite pomoči, oskrbi, ... za ukrije bomo pa zamaške zbiral!!!

  • Avatar NemškiPartizan
    NemškiPartizan 10:42 05.avgust 2023.

    Še večja katastrofa kot poplave je Golob za Slovenijo. In, da imamo oboje na enkrat je res pogubno za Slovenijo.