Slovenija
47633 ogledov

Ne samo vodostaj, v tišini prihaja še ta grožnja

Razlita Sava iz sv. Vida
1/34
Facebook Razlita Sava iz sv. Vida.
Nimamo kristalne krogle, v resnici ne vemo, kaj nas čaka, kako bo z dežjem, kako bo s podtalnico, ki poleg vodostaja rek predstavlja ogromno težavo, nam povedo na brežiškem koncu.

Brežiškega župana Ivana Molana zjutraj po telefonu ujamemo na terenu v Krški vasi. "Ne kaže najbolje," nam odgovori na vprašanje o trenutnem stanju. "Nasipi so narejeni, kakih 20 centimetrov še manjka do vrha. Sava se je začela nekoliko umirjati, a ta podatek nam še ne zagotavlja miru. Problem je, ker narašča Krka. Ta vedno narašča z zamikom, počasi, a vztrajno." 

Molan nadaljuje, da veliko težavo predstavlja tudi podtalnica. Če se bo Sava umirila, bodo ven iz najhujšega, a stanje je nepredvidljivo, nihče v resnici ne ve, koliko padavin nam še prinese dan. 

poplave Krška vas | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Nujno potrebujejo dodatne močne črpalke

Brežiški župan ob tem izpostavi težavo, s katero se na območju srečujejo že nekaj let. "Poplavna varnost ni dokončana zaradi številnih pritožb civilne družbe, postopki se vlečejo. Ne le zdaj, ko trepeta praktično vsa država, pri nas nismo mirni ob vsakem malo močnejšem dežju!" 

 | Avtor: Facebook Facebook

Molan poudari še, da če Sava še nekoliko naraste in svoje doda še Krka, bo voda tekla mimo nasipov, Krška vas bo poplavljena. Vas Loče je že. A problem ni le v teh vaseh, problem je na širšem območju. "K sreči, poudarjam, ni prišlo do takšnega vala, kot je bil napovedan. Če bi, bi se v Brežicah v tem trenutku soočali s katastrofo." 

Molan pove še, da je v tem trenutku ključno, da jim država zagotovi močne črpalke za prečrpavanje vode, na dolgi rok pa omenjena ureditev poplavne varnosti. 

poplave Krška vas | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Strah in negotovost, kaj prinaša dan

Da se Sava nekoliko umirja, nam pred tem pove tudi Zdenka Močnik z regijskega štaba Civilne zaščite Brežice, ki ravno tako izpostavi veliko težavo podtalnice. "Stanje je nepredvidljivo, vprašanje je, kako bo s padavinami, tudi če se zdaj Sava umirja, ni nujno, da bo čez dan tako."

"Ni nas veliko, hitimo z delom. Spremljamo situacijo vodostajev, podatke usklajujejo s hidroelektrarnami, glede na potrebe občinskih štabov zagotavljamo pomoč," pove Močnikova. Sinoči so ob strugah nameščali protipoplavne vreče. "Del starega mestnega jedra v Krškem je bil kritičen, tudi drugod so gasilci in občani nameščali vreče. Zadevo smo k sreči obvladovali." 

Ob evakuaciji ljudi iz kampa Term Čatež - po podatkih župana Molana so jih umaknili od 1500 do 2000 - so zagotovili ležalnike za športno dvorano v Brežicah. 

neurje Posavje | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Družina z najnujnejšim iz hiše 

Na širšem območju ponekod še vedno nameščajo vreče. Naš fotograf Saša Despot se je že ob šestih odpravil na teren, srečeval je gasilce, ljudi, ki so s strahom nameščali protipoplavne vreče. Pripravljali so se v tišini, ki najbolj odraža strah in negotovost. Naletel je na prizor družine, ki je vzela najnujneje in odšla na varno. 

Dan s strahom pričakujejo v omenjenih vaseh, tudi v Kostanjevici na Krki, kjer so sicer takšnih dni skoraj vajeni, prizadene jih vedno ob močnejšem deževju. "Nimamo čarobne krogle, da bi vedeli, kaj bo z dežjem, pripravljamo se po svojih najboljših močeh in pomagamo, kolikor se da," sklene Močnikova.

neurje Posavje | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Poplava, Medvode Slovenija Narasle vode odnesle mostove, številni odrezani od sveta Slovenj Gradec Nova, težka noč Slovenija Katastrofa na Koroškem, klici na pomoč! neurje Posavje Dolga noč Slovenija Hudourniki ponoči besneli, množična evakuacija v Termah Čatež

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • mph2 10:41 05.avgust 2023.

    Kot vedno taki dogodki prinesejo na plano najboljše v ljudeh pa tudi najslabše pri janšistični zalegi. Noben dogodek jim ni problem izkoristit za njihovo propagando.

  • jakec1575 10:36 05.avgust 2023.

    Ivan Molan, zupan, kot pravi klen sdsovec izkorisca tragedijo za trosenje lazi. dokoncanje protipoplavnoh ukrepov ni ustavila civilna druzba, ampak upravno sodisce. Zaradi pomanjkljive dokumentacije, kjer je bil zraven andrej vizjak. Ko je ta postal minister, namesto da bi naredili ...prikaži več skladno prpjektno dokumentacijo s porocilom o predoji vplivov je raje zacel lomastiti in unicevati vrsto dobrih slovenskih zakonov. Pfuj laznivci.

  • kuglvinkl 10:26 05.avgust 2023.

    Nujno je potrebno dodatne sile gasilcev in policistov poslati tudi na državno mejo, da se pomaga najbolj ranljivim skupinam beguncem kateri prihajajo iz Hrvaške. ne smemo pozabiti na njih gre za nabol ranljivo skupino. Slava Golobu in svobodi..