Slovenija
10 ogledov

Gripa trka na vrata

Za cepljenje se je treba na Zavodu za zdravstveno varstvo Kranj predhodno naroči Žurnal24 main
Na Zavodu za zdravstveno varstvo Kranj bodo v ponedeljek začeli s cepljenjem proti gripi.

V lanski sezoni se je za to obliko zaščite pred zelo nalezljivo akutno vročinsko boleznijo odločilo nekaj več kot dva tisoč ljudi, na zavodu pa menijo, da je to premalo. "Precepljenost populacije proti gripi na Gorenjskem še vedno zaostaja za Zahodno Evropo in ZDA, kjer je bilo leta 2004 proti gripi cepljenih tri četrt ljudi, starejših od 65 let."

 

Vsako leto drugačni podtipi virusov gripe

Na Zavodu za zdravstveno varstvo Kranj se je možno naročiti vsak dan med 7. in 11. uro na telefonsko številko 04/201 71 00.
Sedem evrov stane cepljenje za kronične bolnike, stare do osemnajst in nad 65 let, za druge je cena 12 evrov.
Cepljenje proti gripi priporočajo ljudem, ki imajo kronično bolezen srca, ožilja, pljuč, ledvic, jeter ali presnovne bolezni, vendar se lahko cepijo le tisti, ki ne prebolevajo akutne vročinske bolezni in nimajo alergije na jajca ali piščanca.
Gripo povzročata virusa tipa A, B, tip C povzroča le blage okužbe dihal.
Virusi gripe se vsako leto po podtipih nekoliko razlikujejo od virusov prejšnje sezone.

Bolj ogroženi
Starejši od 65 let veljajo za bolj ogrožene pred gripo, pravijo na zavodu. "Pri teh gripa lahko poteka v težji obliki s sekundarnimi zapleti. Pomembno je tudi, da je predvsem pri starostnih skupinah nad 65 let gripa pomemben vzrok povečane umrljivosti," opozarja Andreja Krt - Lah z zavoda za zdravstveno varstvo. Cepljenje priporoča tudi ljudem s kroničnimi boleznimi, z motnjo imunskega sistema, pa tudi vsem, ki so pri svojem delu bolj izpostavljeni okužbam, ali pa je njihovo delo zelo pomembno za prebivalstvo, kot so zaposleni v zdravstvu, v vzgoji, prometu, obrambi in policiji.

Ne podcenjujmo

"Gripa predstavlja pomemben javnozdravstveni problem," opozarja Andreja Krt - Lah in spomni, da lahko zajame velik del populacije v zelo kratkem času. "Epidemije se pojavljajo na od dve do tri leta in so posledica stalnega spreminjanja virusov, proti katerim prebivalstvo nekega območja ni odporno," pouči, spomni pa tudi, da se gripa na severni polobli pojavlja predvsem v hladnih jesenskih in zimskih mesecih.

Kako deluje cepivo
"S cepljenjem spodbudimo nastajanje protiteles proti virusom gripe," je spomnila Andreja Krt - Lah. "Večje je število cepljenih v populaciji, manjši sta obolevnost in umrljivost. Posledično pa tudi pritisk na zdravstvene ustanove," je končala.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.