Svet
152 ogledov

Groza Agrokorjevih dobaviteljev

Agrokor EPA
Podjetnik Saša Cvetojević je enostavno razložil, kaj se dogaja Agrokorjevim dobaviteljem.

V kakšnem položaju so dobavitelji Agrokorja, je na svojem Facebook profilu slikovito pojasnil podjetnik Saša Cvetojević

"Poskušal bom enostavno, tako da me bo lahko razumel tudi povprečne poslanec, pojasniti, kaj se zdaj dogaja dobaviteljem Agrokorja. Dobavili so blago in če so bili dovolj močni so namesto obljube »Plačamo ti čez XXX dni« dobili menico. Ne bom se spuščal v menično pravo, kdo izdaja, trasira, akceptira,. Dobiš menico, to je papir, na katerem Agrokor potrjuje, da ti dolguje sto kun in da bo dolg plačal čez 120 dni. Lahko čakaš teh 120 dni, a tega navadno ne moreš, lahko pa dolg, ki je na menici, "prodaš". V teoriji bi ga lahko dal tistemu, ki si mu ti dolžan, ampak v praksi ga daš banki oziroma raznim finančnim mešetarjem. in oni ti plačajo približno 95 kun, pet kun je njihova marža, da čakajo namesto tebe. Dobiš denar in greš ves vesel domov, izplačaš plače, plačaš DDV, ki ga države hoče v 30 dneh, tudi če račun ne bo nikoli plačan, in plačaš drugim, ki si jim dolžan.

Vse je super, dokler Agrokor plačuje tem mešetarjem, ki mu prinesejo menico. Ko pa on ne more plačati, kar se je zgodilo prejšnji teden, potem se naučiš, kaj je regresno pravo po menici. To pomeni, da moraš ti vrniti mešetarju denar, ki ti ga je izplačal. Ajme! Ne samo, da tega denarja nimaš več, ampak ti še več manjka, saj že teden ali dva, odkar je izbruhnila kriza, mešetar noče sprejeti menic, tako da že dva tedna nisi dobil niti kune. 

Potem te mešetar blokira in se ti usede na transakcijski račun. Imaš pa še kredit na banki in nisi prebral, da lahko banka, če imaš blokiran račun, zahteva takojšnje poplačilo celotnega kredita. Ker je panika, lahko oceni, da toneš tudi ti in zaščititi mora sebe, da ne potone skupaj s tabo. Ko te blokira mešetar, ti dobavitelji nehajo dobavljati surovine, ki jih potrebuješ za svoj izdelek, izdelka pa ne moreš dobaviti kupcem, ki so ga pripravljeni plačati. In tako si najdejo drugega dobavitelja … 

Ampak ti ne odpustiš delavcev, ker čakaš, da vlada pripravi poseben zakon in verjameš, da bodo veliki upniki v dogovoru tudi tebe zaščitili. Mine mesec, delavci ne delajo, dolžan si jim plačo in državi poleg te plače še približno 70 odstotkov zneska. Ko zamudiš z izplačilom plače in plačilom DDV (za blago, ki si ga dobavil prejšnji mesec, ko si še mislil, da je vse super, ker si dobival menice, s katerimi si lahko zdaj samo obrišeš rit) te blokira še država. Tako za plačo in prispevke dolguješ že pol milijona kun (67 tisoč evrov), če imaš zaposlenih 50 ljudi. Čez en mesec boš dolžan že milijon kun (133 tisoč evrov) ali še več.

Potem dojameš, da si pogodbo o kreditu podpisal dvakrat, enkrat z žigom podjetja in enkrat samo z imenom in priimkom. In ugotoviš, da to pomeni osebno jamstvo za kredit, ki ga je vzela tvoja družba z omejeno odgovornostjo. To in da tvoj drugi podpis pomeni, da bo banka prišla po tvojo hišo. Nekaj dni kasneje ugotoviš, da imajo tudi izdajalci kartic tvoje osebno poroštvo in to ugotovijo tudi tvoji delavci. Niste prebrali tistih papirjev, ki so prišli s kartico, kajne?

Potem te ljudje, ki si jim leta in leta izplačeval plačo, počakajo pred podjetjem in te premlatijo z drobnim inventarjem podjetja (ugotoviš, da lopate in krampi delajo ogromne modrice, čeprav so klasificirani kot drobni inventar) ali pregazijo s kakšnim osnovnim sredstvom. Prav ti je, tajkunček, saj si se hotel preko noči obogatiti s tujim znojem," je zapisal Cvetojević. 

Komentarjev 11
  • Aleš Kuhar 07:48 07.april 2017.

    Tega idiotizma verjetno še sam ne verjameš in pišeš iz povsem drugih interesov - bolanih, kot so cajtnge , ki jih bereš ...

  • Avatar praufo
    praufo 08:27 05.april 2017.

    so stvari, ki jih ne moreš kupiti pri malem kmetu, ... olje, sol, cuker, konzerve, pivo, (mogoče) vino, (mogoče) kruh, ... itd ... zato pa obstajajo tudi druge štacune, za vsakim vogalom ... kar se pa tiče eko pridelave, pa ...prikaži več ne vem, če je povprečen slovenec tolk bogat, da bo kupoval "drago" ekološko pridelano hrano, ... jaz sem za, da je vse eko, ampak standard mnogih je pa ... prenizek, zato pa hodijo v lidl, hofer

  • Miran Kušar 01:51 05.april 2017.

    Hrano kupujem direktno od kmetov, malih kmetov. Zaradi mene lahko zaprejo vse štacune v sloveniji, pa niti vedel ne bom, da se je kaj zgodilo. Država bi morala sprejet zakon, da morajo vsi kmetje v sloveniji kmetovat na 100% ekološki ...prikaži več način in tako pridelano hrano ponujat izključno slovenskim državljanom. Bistveno več jih bi morali subvencionirat. Zahod pa naj sam je svinjarijo, ki jo danes prodajajo nam.