Slovenija
6 ogledov

Grozi mu 150 let zapora

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Ameriški finančnik Bernard Madoff, ki so ga prijeli zaradi 50 milijard ameriških dolarjev vredne finančne prevare, naj bi se izrekel za krivega.
 

Ponzi shema

Ponzi shema je dobila ime po njenem izumitelju, italijanskem emigrantu v ZDA Charlesu Ponziju, ki je obljubljal nerealno visoke dobičke za vložena sredstva. Vlagatelji morajo vložena sredstva, vsaj glavnico, vezati na določeno obdobje. V tem obdobju organizator pridobiva nove člane. Če kateri od prvotnih članov zahteva denar ali dobiček, ga organizator izplača iz denarja novih članov in ne iz dejanskega dobička, ki ga je naredil z vloženim denarjem. Organizator sheme sicer pogosto denar dejansko vlaga in plemeniti, vendar realni dobički ne morejo zagotoviti vseh izplačil vsem investitorjem.

Odvetnik ameriškega finančnega prevaranta Bernarda Madoffa, Ira Lee Sorkin, je v torek povedal, da se bo njegova stranka jutri najverjetneje izrekla za krivo v 11 točkah obtožnice, vključno z obtožbami pranja denarja, lažnega poročanja in prevare, poročajo ameriški mediji.

"Vlada z Madoffom ni sprejela nikakršnega dogovora glede njegove obrambe ali kazni
," je za CNN povedal ameriški državni tožilec Attorney Lev L. Dassin

Tožilstvo za 70-letnega finančnika, ki je obtožen, da je 25 let vodil tako imenovano ponzi shemo, v kateri so zgodnji investitorji poplačani z denarjem novih vlagateljev, zahteva 150 let zaporne kazni.

Prevara
Bernard Madoff je prevaral številne sklade, podjetja, posameznike in organizacije, ki so mu zaupali denar, ker je zagotavljal zanesljive dobičke. Strank je imel v najlepših letih toliko, da jih je moral zavračati, pred nekaj meseci pa je priznal, da je vse skupaj ena velika prevara. V času do sojenja je v hišnem priporu v razkošni hiši na Manhattnu, izgube zaradi njegovih prevar pa naj bi znašale do 50 milijard dolarjev.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.