Slovenija
6 ogledov

Grozi nam ogromna Sončeva nevihta

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Leta 2013 bo Sonce doseglo vrhunec dveh ciklov, kar bo povzročilo velikansko elektromagnetno nevihto, ki bi na Zemlji lahko povzročila komunikacijski in električni mrk.

Sonce bo čez tri leta namreč doseglo vrhunec 22-letnega magnetno-energetskega cikla, hkrati z vrhuncem v ciklu pojavljanja Sončevih peg, kar se zgodi na vsakih 11 let, piše Daily Telegraph. Po besedah Nasinega znanstvenika Richarda Fischerja se to zgodi le nekajkrat v človeškem življenju, posledice pa bi lahko bile katastrofalne.

Prizadeta bo zdravstvena oprema, bančni sistem, nadzor zračnega prometa ter celo vsakodnevne naprave, kot so mp3-predvajalniki, računalniki oziroma vse elektronske naprave, ki so občutljive na magnetno energijo.

"Vemo, da prihaja, ne vemo pa, kako močno bo udarilo," pravi Fischer. Po najbolj črnogledem scenariju bi lahko velika območja ostala brez elektrike, bolj verjetno pa je, da bi območja, kot sta Severna Evropa in Velika Britanija, za nekaj ur oziroma dni ostala brez elektrike.

Fischer meni, da bi se morali pripraviti že zdaj, kot za primere orkanov. "Ekonomski učinek tega bi lahko bil ogromen. Za nas je to zelo resna zadeva," pravi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.