Slovenija
25 ogledov

Grozijo novi plazovi

Padavine Arso
Opozorilo: v četrtek še močne padavine, zaradi česar je večja možnost plazov.

Na Agenciji RS za okolje opozarjajo, da se bodo v sredo in četrtek predvsem v južni, osrednji in vzhodni Sloveniji pojavljale močne padavine: "Količina dežja bo ponekod na teh območjih lahko presegla 100 litrov na kvadratni meter v 48 urah."

Velika količina dežja pa bi povečuje tudi verjetnost zemeljskih plazov, opozarjajo na Geološkem zavodu Slovenije. Zavod poziva prebivalce omenjenih delov Slovenije, predvsem tistih, kjer so se zemeljski plazovi že pojavljali, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, ki so zgrajeni na pobočjih ali tik ob njih.

Plaz hišo zasul do višine šestih metrov

Do večjega zemeljskega plazu je danes okoli 10. ure prišlo v Štravberku pri Otočcu. Plaz, ki ga je sprožilo močno deževje, se je utrgal približno 300 metrov nad stanovanjsko hišo, ki leži v grapi pod pobočjem, zato so morali njene prebivalce evakuirati.

Plaz je z ene strani zasul hišo do višine šestih metrov, dva prostora sta popolnoma zasuta z zemljo. "Na terenu je delovni stroj, kateri odkopava in preusmerja tok vode in blata. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Otočec so plazišče zavarovali s trakom, na samem plazišču pa kopljejo jarke in preusmerjajo tok vode," poročajo na Upravi RS za zaščito in reševanje.

V torek popoldne je prišlo do plazu v Skornem pri Šoštanju. Evakuirali so šest družin. Do večera bodo predvidoma tri družine vselili nazaj, za preostale pa bodo poskrbeli občina ali sorodniki.

Zaradi zemeljskega plazu je bilo treba zapreti lokalno cesto Šoštanj-Lokovica, plazovi in poplavljena cestišča pa ovirajo promet tudi na več odsekih na cesti Ožbalt-Zgornja Kapla. Prav tako je oviran promet na dolenjski avtocesti na počivališču Podsmreka proti Ljubljani.

Krka še narasla

Reka Krka še narašča, predvidoma se bo umirila jutri dopoldan, zdaj pa poplavlja v spodnjem toku na območju pogostih poplav.

Hidrološko opozorilo | Avtor: Arso Arso


"Reke Mirna, Radulja in posamezni manjši vodotoki na območju Dolenjske poplavljajo na izpostavljenih mestih. V prihodnjih urah se bodo hidrološke razmere na tem območju pričele umirjati," opozarjajo na Arsu. Mirna je poplavila cesto Križišče–Hinjce–Krmelj v občini Sevnica. Cesto so zaprli za ves promet, obvoz pa je označen.

Radulja v Škocjanu ogroža gostinski objekt, gasilci so okoli objekta postavili protipoplavne vreče. V Škocjanu so poplavljene ceste, prav tako v Zavinku.

Gasilci so imeli z odpravljanjem posledic vremenskih razmer tudi danes popoldan veliko delo.
Med drugim so na intervenciji v Krškem, kjer se je zaradi zdrsa zemljine na gasilski dom podrl hrast, ki je poškodoval okoli pet kvadratnih metrov strehe objekta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.