Slovenija
80 ogledov

Grozili z globami, po dveh letih prvi nadzori nad energetskimi izkaznicami

ljubljana 23.03.2010 BS3, stanovanja, stanovanjski bloki za Bezigradom v Ljublja Saša Despot
V dveh letih od uvedbe obveznih energetskih izkaznic ni bila izdana niti ena globa. Do pred kratkih se celo ni vedelo, katera inšpekcija je za nadzor pristojna. A kmalu se bi stanje lahko spremenilo ...

Nekaj dni pred začetkom leta 2015 nam je infrastrukturni minister Peter Gašperšič novinarjem hitel razlagati, da je le od inšpektorjev odvisno, ali bodo prve globe zaradi energetskih izkaznic začeli pisati že na praznične dni novega leta. Če smo nekoliko cinični, lahko zdaj zapišemo, da se bo morda to res zgodilo, a natanko dve leti kasneje.

Gradbeni inšpektorat je namreč na pobudo ministrstva za infrastrukturo uvedel inšpekcijske nadzore v štirih primerih. V postopku strokovnega nadzora, ki ga izvaja ministrstvo, so namreč "podvomili v pravilnost" energetskih izkaznic. "Gradbena inšpekcija je v zvezi z navedenimi izkaznicami uvedla inšpekcijske postopke, ki še niso zaključeni, zato več informacij še ne more podati," so nam o postopkih povedli na inšpekciji pristojni za graditev, ki sicer sodi pod ministrstvo za okolje.

Nad kolikšnim delom energetskih izkaznic in na kakšen način so na ministrstvu opravili strokovni nadzor, nam predstavniki infrastrukturnega ministrstva niso odgovorili. Oktobra letos so inšpektoratu sicer prvikrat prijavili sum nepravilnosti. Kot so pojasnili,  se nadzor opravlja za eno leto nazaj in so tako prvikrat pregledovali energetske izkaznice za leto 2015.

Ob tem navajajo, da ministrstvo pri dnevnem vodenju uradnega registra energetskih izkaznic v dnevni komunikaciji z vsemi vpletenimi - kupci, izdelovalci in strokovnimi združenji -, posledično pa naj bi bilo takrat narajenih več parametrov vsake izdane izkaznice.

Konec tragikomične sage o pristojnosti inšpektoratov

Energetski zakon predvideva tudi globe za prodajo in oddajo nepremičnin brez energetske izkaznice ter za oglaševanje brez navedenih energetskih kazalnikov. A pristojna inšpekcija nepravilnosti doslej ni zaznala tudi na tem področju. Še več od same uveljavitve zakona so si inšpekcije - energetska, gradbena in celo tržna - pristojnosti predajale. Na predlog ministrstva, ki je spisalo zakon, pa je mnenje o pristojnosti na koncu podala celo Služba vlade RS za zakonodajo. V sicer neobveznem pravnem mnenju je direktorica Ksenija Mihovar Globokar marca letos zapisala, da iz zakona jasno izhaja, da je za nadzor v celoti pristojna gradbena inšpekcija.

Tako zdaj tudi na gradbenem inšpektoratu zdaj priznavajo, da so za nadzor vendarle zadolženi: "Gradbena inšpekcija oglaševanje prodaje nepremičnin brez energijskih kazalnikov nadzira od konca oktobra letos in se bo izvajal v skladu s prioritetami dela."

Na trgu si želijo nadzorov

In kaj se je v tem času dogajalo na trgu? "Na začetku je bilo zelo slabo, zdaj pa ugotavlja, da se stranke tudi same, brez posrednikov, odločajo za izdelavo energetskih izkaznic. Kupci tudi želijo, da jih prodajalci pridobijo," nam je pojasnil Kristjan Leskovšek, ‎izdelovalec energetskih izkaznic, ki pa pravi, da se veliko prodaj zgodi brez potrebnih izkaznic. Tudi med tistimi, ki v oglasih navajajo, da so energetske izkaznice v izdelavi, jih na koncu v večine ne izdelajo.

"Doslej sem zasledil, da so o energetskih izkaznicah spraševali le finančni inšpektorji in smo morali na željo naročnika posledično hiteti z izdelavo," je še povedal Leskovšek, ki tako kot večina drugih izdelovalcev energetskih izkaznic, ki so licence pridobili, želi inšpekcijskih nadzorov.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Avatar Mirč Sla
    Mirč Sla 11:52 10.december 2016.

    točno...

  • Avatar Mirč Sla
    Mirč Sla 11:50 10.december 2016.

    točno tako,,..

  • Ferluci 16:16 09.december 2016.

    Te izkaznice so takšen idiotizem kot pred leti nalepke o registraciji vozila. Blesarija na kvadrat.