Slovenija
64154 ogledov

Grozljiv izpad v glasilu SDS

Štab Anžeta Logarja na stranki SDS. Anže Petkovšek Janez Janša pred izjavo o izzidu lokalnih volitev na stranki SDS.
Revija Demokracija, ki je v tretjinski lasti SDS, je objavila rasistično vsebino, ki spominja na nacistično Nemčijo v tridesetih letih prejšnjega stoletja.

Kolumnist Aleksander Škorc se je razpisal o večvrednosti bele rase in prepričanju, da bo bog, ki ga je zapisal z veliko, ustvaril virus, ki bo pobijal predvsem migrante, "tako kot se ljudje ciljano spravijo na določene vrste naravnih škodljivcev, plesni". Beli rasi je bilo "dano krščanstvo in s tem možnost duhovnega napredka. Tudi Jezus je bil bel. Z razlogom. Ni bil črn in ni bil rumen," je zapisal Škorc.

Predsednik SDS in predsednik vlade Janez Janša je sicer ravno danes začel obisk v Izraelu. Med drugo svetovno vojno je bilo zaradi prepričanja o večvrednosti arijske rase pobitih več kot pet milijonov Judov. Tudi Jezus, na katerega raso se sklicuje Škorc, je bil Jud. 

Pri zapisu, ki je bil objavljen v Demokraciji, bi lahko šlo celo za kaznivo dejanje javnega spodbujanja nestrpnosti, ki je opredeljeno v 297. členu kazenskega zakonika.

"Kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini, in je dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let," se glasi opredelitev kaznivega dejanja. In še: "Enako se kaznuje, kdor na način iz prejšnjega odstavka javno širi ideje o večvrednosti ene rase nad drugo ali daje kakršnokoli pomoč pri rasistični dejavnosti ali zanika, zmanjšuje pomen, odobrava, opravičuje, smeši ali zagovarja genocid, holokavst, hudodelstvo zoper človečnost, vojno hudodelstvo, agresijo ali druga kazniva dejanja zoper človečnost, kot so opredeljena v pravnem redu Republike Slovenije."

Če je dejanje storjeno z objavo v sredstvih javnega obveščanja ali na spletnih straneh, se kaznuje tudi odgovorni urednik. A odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak se, namesto da bi se za spodrsljaj vsaj opravičil, norčuje, češ da mu je znanka iz Mercatorja povedala, da še noben ponedeljek niso prodali toliko izvodov.

Novinar Demokracije Metod Berlec je tvitnil, da gre za gloso, torej satirično rubriko v reviji. 

"To kar se je še pred desetletjem zdelo popolnoma nepredstavljivo, celo za skrajno desnico, je z vzponom samodržcev, kot so Orban, Trump in Janša, postalo del politične realnosti. Če se je minuli teden umrli nekdanji francoski predsednik Giscard d'Estaing, kot eden najvidnejših voditeljev desne sredine, zavzemal za združeno Evropo, emancipacijo in družbeni napredek, nas voditelji desnice našega časa vodijo v prihodnost, ki jo je potrebno preprečiti za vsako ceno," so v odzivu zapisali v stranki Socialni demokrati.

"Rasizem nima mesta v sodobni družbi, razpihovanje sovraštva in pozivanje na etnično segregacijo ali celo čiščenje, pa bi morali skladno z veljavnimi zakoni in ustavo že po uradni dolžnosti obravnavati pristojni organi. Socialni demokrati zato ostro obsojamo tovrstne zapise medijev iz orbite stranke SDS s katerimi širijo in razpihujejo nestrpnost!”

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 111
  • anonime 13:50 08.december 2020.

    Sramota kaj delata SD in LMŠ v evropskem parlamentu!!! Njihov namen je razgrajevanje Slovenije kot se sedaj razgrajuje Makedonijo. Sramota!!! Oglejte si YT intervju Aleša Ernecla z makedonskim novinarjem Bobanom Nonkovikom. Marsikatera stvar vam bo kristalno jasna glede sedanjega dogajanja ...prikaži več in prihodnosti! https://www.youtube.com/watch?v=cFlPrVuUjbQ

  • anonime 11:05 08.december 2020.

    Preberite si današnji odziv Biščaka (Demokracija), ki ga tukaj verjetno ne boste zasledili...!

  • anonime 11:03 08.december 2020.

    Sramota kaj delata SD in L,MŠ v evropskem parlamentu!!! Njihov namen je razgrajevanje Slovenije kot se sedaj razgrajuje Makedonijo. Sramota!!! https://www.youtube.com/watch?v=cFlPrVuUjbQ&fbclid=IwAR22sWaTbSFFGQYoMBjxFiQinlg5BymGkviWCQpNKrk2W1-tokeSGLxQ1WU