Slovenija
17 ogledov

Grozljiva podražitev gretja

Ogrevanje Barbara Milavec
Več kot 120 tisoč gospodinjstev v šestih hrvaških mestih, ki so uporabniki storitev podjetja Hep-toplinarstvo, bo od druge polovice decembra plačevalo tudi za 38 odstotkov dražje ogrevanje. S 1. januarjem 2013 se bodo verjetno za 15 odstotkov podražile tudi železniške vozovnice na Hrvaškem.

Odločitev Hep-toplinastva o podražitvi je sprejela Hrvaška energetska regulacijska agencija (Hera). V skladu z novim zakonom o energiji namreč lokalne samouprave ne morejo več vplivati na cene javnega podjetja. Kot so pojasnili v Hep-toplinarstvu, so višje cene posledica podražitve plina za 100 odstotkov v zadnjih treh letih, medtem ko se cene ogrevanja niso spremenile.

Za 19 odstotkov dražje gretje bodo plačali Osiječani, za 26 odstotkov Zagrebčani, za približno 38 odstotkov pa prebivalci Siska, Velike Gorice, Zaprešića in Samobora. V Osijeku bodo v prihodnje povprečno plačevali 3.875 kun (517 evrov) letno za gretje, v Zagrebu bodo prispevali 4.023 kun (537 evrov), v Sisku 4.796 kun (640 evrov), v ostalih treh mestih pa med 6.500 in 6.900 kunami (med 866 in 920 evri).

Velika podražitev gretja

"Grozljiva podražitev gretja za 38 odstotkov je dejansko le jasno izražena cena političnega populizma. Žal pa bodo posledice šoka v breme državljanov, ne pa tistih, ki so zanj odgovorni - nekdanje premierke Jadranke Kosor in županov mest, v katerih posluje Hep-toplinarstvo," danes ocenjuje Večernji list.

Kot pojasnjuje časnik, je bivša premierka iz politične strahopetnosti prepovedala podražitev, ki jo je Hera dovolila že leta 2010. Odgovornost je preložila na lokalne samouprave, ki niso želele niti slišati za podražitve, saj so ocenjevale, da bo ceno plačal Hep v okviru nerentabilnosti. A drakonsko ceno bodo na koncu plačali državljani.

Cena ogrevanja v hrvaških mestih, kot so Vukovar, Reka ali Varaždin, v katerih storitve gretja ne ponuja Hep-toplinarstvo, temveč toplarne vodi lokalna uprava na podlagi tržnih cen, so sicer še zmeraj tudi dvakrat višje, kot bodo v omenjenih šestih mestih po podražitvi.

Dražje tudi karte za vlak

Tudi Hrvaške železnice (Hž) so za 1. januar 2013 napovedale podražitev vozovnic, in sicer prvič v petih letih. Zeleno luč za podražitev je že prižgalo ministrstvo za promet, v Hž pa pričakujejo, da bo to storilo tudi ministrstvo za gospodarstvo.

V Hž so napovedali, da bo cena enosmerne vozovnice za potovanje z vlakom med Zagrebom in Splitom znašala 190 kun (25 evrov), med Zagrebom in Reko 118 kun (16 evrov), do Vinkovcev pa 130 kun (17 evrov). V Hž izpostavljajo, da bodo tudi v prihodnje imeli vrsto akcijskih cen vozovnic in popustov. V letu 2013 bodo sicer imeli tudi 45 vlakov manj, kot jih imajo letos.

Prav tako bodo imeli letos v potniškem prometu za 158 milijonov kun (21 milijonov evrov) izgub. Ob tem je število potnikov za 44 odstotkov nižje, kot je bilo lani. Drastično znižanje števila potnikov je tudi posledica ukinitve subvencij, ki jih je potnikom v lokalnem železniškem prometu plačala zagrebška mestna uprava.

Komentarjev 1
  • hun 14:17 05.december 2012.

    a so pri nas kaj drugačne razmere ?????