Slovenija
698 ogledov

Grozljiva statistika: V letu 2022 je bilo kar 12 takšnih dogodkov

Saša Despot
Slovenija po številu umorov nad ženskami izstopa glede na število prebivalcev, opozarjajo v Društvu SOS telefon.

Ob 8. marcu, Mednarodnem dnevu žensk, v Društvu SOS telefon opozarjajo, da je nasilje nad ženskami ena najpogostejših kršitev človekovih pravic na svetu. Dodajajo, da je globalna kriza tudi pri nas poglobila stiske žensk, ki so pahnjene v revščino, posledica pa je še bolj skrito nasilje znotraj doma.

Po podatkih Statističnega urada RS je od 15. leta dalje nasilje s strani intimnega partnerja pri nas doživela skoraj tretjina žensk, ki so bile kadarkoli v partnerskem razmerju, to pomeni več kot 110.200 žensk, starih med 15 in 74 let. 

Slovenija po številu umorov nad ženskami izstopa glede na število prebivalcev, opozarjajo v društvu. Raziskava švicarske nevladne organizacije Small Arms Survey iz leta 2015 je namreč pokazala, da je Slovenija ena izmed razvitih držav, ki imajo na globalni ravni nadpovprečno stopnjo intimnopartnerskih umorov žensk. "Kot relativno varna država, kar se tiče splošne kriminalitete, namreč v zadnjih letih opažamo porast poskusov umorov in dokončanih umorov v intimnopartnerskih zvezah," zapiše Maja Plaz, predsednica Društva SOS telefon. 

Porast poskusov umorov in dokončanih umorov

V letu 2022 jih je bilo 12 takšnih dogodkov, v Društvu SOS telefon ob tem dodajajo, da v Sloveniji premalo prepoznavamo resnost groženj in preteklega nasilja v intimnopartnerskih zvezah, podcenjujemo psihično nasilje in ga ne obravnavamo kot enakovrednega drugim oblikam nasilja. "Zanemarjamo tudi pomen zalezovanja, ki se lahko konča tragično, saj ga izvajajo izjemno posestniški nasilni (nekdanji) partnerji," je opozorila predsednica društva. 

Prekršek, ne kaznivo dejanje

Sicer se pri nas nasilje v družini, kjer so največkrat žrtve ženske in otroci, še prevečkrat obravnava kot prekršek in ne kot kaznivo dejanje, kar daje napačno sporočilo tako storilcu kot tudi žrtvam in okolici, saj zmanjšuje njegov pomen in nasilja aktivno ne ustavlja, še opozarjajo v društvu, kjer so se klicu na pomoč zaradi nasilja preko brezplačne 24-urne telefonske številke 080 11 55 v v letu 2022 odzvali več kot 2200 krat, v njihove dodatne programe pa je bilo vključenih dodatni 200 žensk in otrok.

Poslušajmo, ne obsojajmo

Samo v programu individualnega svetovanja se je število uporabnic od leta 2018 povečalo za 127 odstotkov," navajajo. "Zavedamo se, da marsikatera ženska ne zmore poklicati na pomoč in da zanje osmi marec ni praznik. Poslušajmo. Ne obsojajmo. Ukrepajmo. Kot sosed ali kot zaposleni v instituciji ali organizaciji za zaščito in pomoč žrtvam nasilja," poziva Društvo SOS telefon. 

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.