Slovenija
23652 ogledov

Umor pri Sevnici: 47-letnik z otroki prišel na postajo in dejal, da je doma mrtva žena

Policijsko vozilo Saša Despot predaja novih avtomobilov ministrstva za notranje zadeve policistom na terenu
47-letnik je bil že predkaznovan za kazniva dejanja z elementi nasilja.

''V torek v pozno popoldanskih urah se je na Policijsko upravo Sevnica pripeljal 47- letni moški. S seboj je imel šest otrok. Policistom je v prvi izjavi povedal, da je doma njegova mrtva žena,'' je v današnji izjavi za javnost uvodoma povedal Matjaž Štern, pomočnik vodje sektorja Kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto.

Policisti so iz njegove izjave ugotovili sumljive okoliščine in odšli na kraj dogodka skupaj z ekipo nujne medicinske pomoči in zdravnikom ZD Sevnica.

V hiši na Razborju pri Sevnici so našli truplo 41-letne ženske. ''Pri nadaljnjem pregledu so bili na truplu vidni znaki nasilja,'' je dejal Štern.

Storilcu grozi najmanj 15 let zapora

Kriminalisti PU Novo mesto so v zvezi z dogodkom pričeli z zbiranjem obvestil za razjasnitev dogodka. Na kraj je prišla tudi dežurna preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Krškem, v prisotnosti državne tožilke. Preiskovalna sodnica je izdala odredbo za sodno obdukcijo trupla na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani.

''Sodna obdukcija je bila opravljena tekom naslednjega dopoldneva. Ugotovljeno je bilo, da so na truplu poleg predhodnih sledi nasilja tudi sveže poškodbe kot sledi nasilja, ki so povzročile smrt ženske. Še istega večera je bila osumljencu odvzeta prostost. Trenutno je v policijskem pridržanju, dokler se ne bodo izvedla nujna preiskovalna dejanja,'' je pojasnil Štern.

Prijavo nasilja v družini lahko vloži vsakdo - žrtev, priča, otrok, mladoletnik, nevladna organizacija, zasebne in državne ustanove. V nujnih primerih, ko je ogroženo življenje, ali v drugih primerih, ko je potrebna intervencija policije, ne odlašajte in pokličite številko policije za klic v sili 113!

Proti moškemu bo vložena kazenska ovadba umora na grozovit način, za katero je predvidena zaporna kazen najmanj 15 let.

Za mladoletne otroke so poskrbeli delavci centra za socialno delo (CSD). O podrobnostih se Štern ni izrekel, saj gre za varstvo mladoletnikov. Prav tako Policija zaradi varstva otrok in poteka postopkov ne izdaja informacij o tem, kje so bili otroci v času dogodka.

Prav tako še niso znane podrobnosti o storilčevem motivu, ki se bo pokazal v sodnem postopku.

Policijsko vozilo Umor pri Sevnici Slovenija Tragedija pri Sevnici: umoril je svojo partnerko

Policija je družino že obravnavala

Storilec je sicer že znanec policije. Kot je pojasnil Štern, je bil 47-letnik že predkaznovan za kazniva dejanja z elementi nasilja. Kljub temu v predhodnih postopkih nikoli ni bila izdana prepoved približevanja. Žrtev se ni nikoli obrnila na policijo. Policija je sicer družino že obravnavala na poziv drugih občanov, je dejal Štern, tudi v okviru ugotavljanja morebitnega zanemarjanja.

''Žrtev je bila izpostavljena. Izvedenih je bilo več postopkov s strani policije in drugih pristojnih institucij,'' je pojasnil Štern. Kot je dodal, odziva oziroma sodelovanja s strani družine pri teh postopkih ni bilo, omenjene institucije pa so ravnale v skladu s svojimi pristojnostmi.

Na omenjeni dogodek so se odzvali v Centru za socialno delo Posavje, kjer so zapisali, da je center za otroke poskrbel takoj po obvestilu policije. Namestili so jih v varno okolje, kjer imajo ves čas na voljo pomoč in podporo.

Kot so dodali, so družino poznali. S prijavo o nasilju v družini sicer niso bili seznanjeni. So pa bili konec leta 2020 seznanjeni, da je oče otrok prijavil nasilje tretje osebe nad svojo ženo. S pokojno žrtvijo so imeli vrsto pogovorov. Seznanili so jo tudi z možnostmi ukrepanja in varnega umika za njo in otroke, če bi to potrebovala. Staršema so ponudili pomoč pri vzgoji in oskrbi otrok ter pri urejanju medsebojnih odnosov. Sodelovali so tudi z vsemi pristojnimi službami, so še zapisali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Majazmaja 15:21 03.februar 2022.

    Temu tipu želim samo to, da nima niti enega mirnega dneva v življenju več. CSD-jem je treba dati več pristojnosti! Ker to, kar imajo zdaj, ni dopustno! In to, kako so založeni z delom, tudi ni normalno, okrepitev pa ne dobijo.

  • johan 14:57 03.februar 2022.

    Muhabi Gashi - Šiptar, Albanec je morilec.

  • Mildred_Smith 13:52 03.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎