Slovenija
8111 ogledov

Grozljivo! Poklicali rešilca, ta je prispel čez pol ure na napačen kraj

rešilec Saša Despot reševalno vozilo na nujni vožnji
Namesto v Velenje, je bil rešilec napoten v Celje.

Na družbenem omrežju Facebook se danes kot ogenj širi zapis prebivalke Velenja o tem, kako je moški na avtobusni postaji v bližini velenjskega zdravstvenega doma doživel epileptični napad. Dogodek se je zgodil pri Sanolaborju ob 10.30, mimoidoča gospa kot tudi prej omenjena prebivalka sta moškemu nemudoma nudili prvo pomoč.

Iz njenega zapisa je razvidno, da so nujno medicinsko pomoč klicali kar trikrat, rešilec pa je na kraj prispel šele 33 minut kasneje. Dodala je še, da je tovrstni incident izjemno sramoten, saj se je dogodek pripetil v bližini zdravstvenega doma.

Rešilec napoten v Celje, namesto v Velenje

Več kot očitno je v dispečerskem centru v Mariboru prišlo do hude napake, saj so bili reševalci napoteni v Sanolabor v Celju in ne v Velenju. Ob ponovnem klicu pa je ekipa nujne medicinske pomoči ZD Velenja naposled le prispela na kraj dogodka v treh minutah.

Medtem iz ZD Velenja odgovarjajo, da njihov sistem evidentiranja intervencij NMP-ja dokumentira, da je reševalno vozilo k pacientu prispelo ob 10.47. Svojo napako so opravičili s tem, da od 1.6.2023 dalje, vse klice na nujno številko 112 sprejema Dispečerski center Maribor, ki razporeja enote nujne reševalne pomoči in je v tokratnem primeru žal aktiviral napačno enoto na napačno lokacijo.

Obenem so se v svojem zapisu zahvalili za hitro in pravilno ukrepanje mimoidočih. "Ker si prizadevamo, da se takšni primeri ne bi dogajali, in v želji, da obstoječi sistem še nagradimo, smo na napako, ki se je zgodila v Velenju, opozorili Dispečerski center Maribor in pristojno ministrstvo," so še dodali.

Ob klicu na številko 112 je potrebno podati ključne podatke:

- točen naslov ali opis kraja intervencije

- telefonsko številko

- stanje osebe, ali je oseba budna in odzivna

- ali oseba normalno diha

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Naklonsky 20:22 18.julij 2023.

    Pa tejle Celjani res niso diht. Kar naprej neko sranje na njihovih območjih. Malo se bo treba v roke vzet, fanjte in dekleta zdravstveniki - oziroma njihovi šefi!

  • Avatar Zoran
    StarMačk 18:37 14.junij 2023.

    Če je očividka tudi dispečerju razlagala na podoben način kot opisuje dogodek v tem zapisu, potem sploh ni čudno, da je dispečer najprej aktiviral reševalno vozilo iz Celja, namesto iz Velenja! Ko so bili obveščeni pravi, torej velenjski reševalci, je ...prikaži več bila ekipa v 3 minutah na licu mesta! Torej odgovornost očividcev je, poleg pomagati pomoči potrebnemu, da dispečerskemu centru posredujejo nedvoumne podatke, da zaradi komunikacijskega šuma ne pride do podobne zmešnjave, kot je tu opisana tu.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 18:02 14.junij 2023.

    In bo kdo odgovarjal?