Slovenija
55 ogledov

Gulič: zgodba z Uranom stara vsaj 30 let

LDS o kandidatih za ministre. Anže Petkovšek
Cerkev zaradi zapletov z Alojzom Uranom ne bo čutila posledic, največje žrtve zadnjih afer pa so verniki, meni Aleš Gulič.

"Cerkev je spet poskušala zadevo prikriti in se pri tem sprenevedala, kar gotovo ni dobro zanjo," nam je komentiral nekdanji direktor urada za verske skupnosti Aleš Gulič. Pravi, da se je glede Alojza Urana nekaj pripravljalo že od leta 2010, da pa se ni vedelo, za kaj gre.

Uranova ponudba, da opravi DNK-test očetovstva, se mu zdi sicer neresna, saj tega ne bi imeli s kom primerjati. "Bodo vse Slovence preverili, ali so njegovi otroci?" se je sprašuje Gulič. Zgodba o teh otrocih je po njegovih besedah stara vsaj 30 let, vseskozi je krožila med ljudmi, zato se čudi, da je postala aktualna zdaj.

Največjo škodo bodo utrpeli verujoči

"Verniki so že marsikaj požrli, pa bodo še to," pa je Gulič na vprašanje, ali bo Cerkev zaradi afere utrpela kakšno škodo, citiral teologa Ivana Štuhca. Ta se je tako namreč odzval ob podobnem vprašanju na nacionalni televiziji, ko je bilo govora o finančnem polomu mariborske nadškofije.

"V največji stiski so verujoči, predvsem tisti, ki so zaupali cerkvenemu vodstvu ... tem se ruši svet, ne tistim na vrhu cerkvene hiearhije," meni Gulič.

Stres v nemilosti zaradi mariborske nadškofije

Pa morebitna menjava nadškofa Antona Stresa? Guliču se ne zdi nemogoča, saj je po njegovem Stres v afero s dolgovi mariborske nadškofije bolj vpleten, kot se zdi, ker je bil takrat pooblaščen za gospodarska vprašanja. Po drugi strani se mu menjava ne zdi nujna, saj je človeka "z maslom na glavi" lažje narediti ubogljivega.

Stresa naj bi sicer glede na nekatere vire na vrhu Cerkve želeli zamenjati z urednikom družine Francijem Petričem.

Komentarjev 20
  • linka 08:25 10.avgust 2012.

    Seveda ima največ zaslug zato G.Stres....sram ga je lahko in nam pridiga o poštenju...sami pa so pokvarjeni v dno duše.Žal mi je G.Urana ,ker je vedno deloval res cerkveno in toplo.Pa kaj ,če ima otroka to je vsekakor bolj naravno ...prikaži več kot pedofilija ,ki je cerkev sploj ne preganja.

  • Klemen Zec 19:54 09.avgust 2012.

    kakšno povezavo pa ti vidiš s člankom, članka nisi prebral, ker ne znaš brat, le slike znaš gledat, ha, ogabno

  • ghz891 16:58 09.avgust 2012.

    Test očetovstva/DNK test je primerjalna analiza - iščejo se značilnosti in podobnosti v DNK, večja je podobnost večja je verjetnost da sta preiskovanca v sorodu... Torej rabiš DNK Alojza Urana in DNK domnevnega sina, ne potrebuješ testirati vseh slovencev, samo ...prikaži več tiste za katere katoliška cerkev trdi da so njegovi potomci ali bi to lahko bili (ker kot so sami izjavili imajo trdne dokaze).