Slovenija
23 ogledov

Gumb za paniko ni potreben

Facebook je zatrdil, da gumb za paniko, ki ščiti otroke pred kremplji pedofilov, Žurnal24 main
Facebook je zatrdil, da t. i. gumb za paniko, ki ščiti otroke pred kremplji pedofilov, na njihovi strani ni potreben. Ukrep je zahtevalo Združenje proti zlorabi otrok in za zaščito na spletu (Ceop).

Po štiri ure trajajočem sestanku je direktor Ceopa Jim Gamble dejal, da je Facebook le še korak stran od tega, da stori pravo stvar, vendar pa se z njihovimi zahtevami za zdaj še niso strinjali. "Brez dvoma želijo izboljšati stanje varnosti otrok. Kljub temu pa čakamo, da se bodo besede tudi udejanile. So strokovnjaki za ustvarjanje izjemnega spletnega okolja, ne pa strokovnjaki za zagotavljanje mirnega spanca materam in očetom otrok."

Gumb za paniko
Uporablja ga že nekaj drugih spletnih strani. S pritiskom nanj uporabnik preide na strani, ki razložijo, kako se je najbolje zoperstaviti spletnim napadalcem, virusom, hekerjem, neprimernemu spolnemu vedenju ...

Le povezave z organizacijami
Pri Facebooku so že v preteklosti zatrjevali, da na svojih glavnih straneh ne bodo namestili gumba za paniko, s katerim bi uporabniki lahko prijavljali sumljive vsebine in morebitne pedofile, ampak bodo nadaljevali z razvijanjem že obstoječega sistema. Facebook je sporočil, da bo na straneh namestil povezave do različnih organizacij, ki vključuje tudi Ceop.

Ceop je v prvih treh mesecih leta prejel 252 pritožb glede Facebooka. 40 odstotkov se jih je navezevalo na neprimerno zapeljevanje otrok.

Uvedba gumba za paniko naj bi bila še posebno potrebna po lanski tragediji, ko je Peter Chapman umoril 17-letno Ashleigh Hall. Spoznala sta se prek Facebooka. Moški je najstnico najprej posilil, nato zadušil ter odvrgel njeno truplo. 33-letnika so zaradi uboja obsodili na 35-letno zaporno kazen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.