Slovenija
21 ogledov

Guzej bi 72 tisoč evrov

Generalni direktor RTV meni, da referenduma o RTV prispevku ne more biti, saj gr Žurnal24 main
Nadzorni svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je ugotovil, da so pogodbe treh vodilnih delavcev na zavodu, Guzeja, Možine in Vasleta, neskladne z zakonodajo.

Nadzorni svet je na današnji seji vpogledal v pogodbe o zaposlitvi in pripadajoče anekse treh vodilnih delavcev na zavodu. Ugotovili so, da pogodbe, katerih nekatere klavzule so že bile javno objavljene, niso skladne z zakonodajo in običaji v javnih zavodih.

Pogodba oziroma aneks Guzeja naj bi predvidevala odpravnino v primeru nezakonite prekinitve delovnega razmerja v višini 72 bruto mesečnih plač oziroma 330.685,92 evra. Guzej pa pravi, da njegova pogodba predvideva odpravnino v maksimalnem znesku 172 tisoč evrov oziroma 24 mesečnih bruto plač. Do enakih odškodnin naj bi bila upravičena tudi Možina in Vasle. Vsi trije so že napovedali, da odpravnin ne bodo zahtevali.

Gre za pogodbe o zaposlitvi in anekse v. d. generalnega direktorja zavoda Antona Guzeja, nekdanjega v. d. direktorja Radia Slovenija Vinka Vasleta in v. d. direktorja Televizije Slovenija Jožeta Možine.

Člani programskega sveta RTV Slovenija (RTVS) bodo v torek po naših informacijah razpravljali tudi o predlogu sodne poravnave med RTVS in njenim nedavno razrešenim generalnim direktorjem Antonom Guzejem.

Intenzivno dogovarjanje
V zadnjih dneh je bilo po naših podatkih več pogovorov med Guzejem in vodstvom RTVS. Navzoča sta bila tudi Guzejeva odvetnika. Sogovorniki so poskušali doseči sporazum, po katerem bi Guzej umaknil svojo tožbo zoper RTVS.

Statut eno, zakon drugo
Guzej se je odločil za tožbo, potem ko ga je na mestu generalnega direktorja RTVS zamenjal Marko Filli. Guzej je prepričan, da so ga z mesta vršilca dolžnosti (v. d.) generalnega direktorja razrešili nezakonito, poleg tega pa naj bi tudi novega generalnega direktorja imenovali nezakonito. Novega šefa RTV je namreč podprlo le 14 članov programskega sveta, v katerem je 29 svetnikov, kar pomeni, da pri glasovanju ni bilo absolutne večine. To je v nasprotju s statutom RTVS, a v skladu z zakonom.

Kaj zahteva Guzej?
Guzej bi, trdijo naši viri, umaknil tožbo, če bi:
• še eno leto prejemal plačo generalnega direktorja;
• dobil 72 tisoč evrov bruto nagrade za tržni projekt svetovnega prvenstva v nogometu.

Drugih zahtev Guzej nima, med drugim ne zahteva odpravnine. Guzej za naša vprašanja ni bil dosegljiv.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.