Slovenija
22 ogledov

GZS uresničila napoved in zapustila pogajanja

Direktor GZS Samo Milič je tako sindikate kot državo pozval, naj se čim prej use Žurnal24 main
Predstavnica Gospodarske zbornice Slovenije je včeraj zapustila pogajanja o socialnem sporazumu. Bodo partnerji sporazum sklenili brez GZS?

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je uresničila svojo napoved in se včeraj ni udeležila pogajanj o socialnem sporazumu 2015-2016. Gre za obliko pritiska, neke vrste stavko, je v razpravi pred glasovanjem o sklepu dejal predsednik GZS Samo Hribar Milič. GZS je sodelovanje v pogovorih prekinila dokler ne bo vlada umaknila napovedanih obremenitev gospodarstva. Hkrati pa so v GZS ogorčeni, ker je, kot ugotavljajo, vlada prenehala varčevati v javnem sektorju in sporazum s sindikati sklenila "po najmanjši liniji odpora".

Izvršna direktorica za socialni dialog pri GZS Tatjana Čerin je zato včerajšnja pogajanja o dokumentu za gospodarsko rast in nova delovna mesta 2015-2016 zapustila predčasno.

Mramor spremenil stališče

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je odločitev GZS obžalovala. Ob tem je izrazila zadovoljstvo, da ostali socialni partnerji ostajajo za pogajalsko mizo, saj verjame, "da lahko zgolj za skupno mizo in v socialnem dialogu dosežemo širše družbeno soglasje o vseh aktualnih temah".

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je ocenil, da so se v GZS za ta korak odločili, ker so razočarani nad izidom pogajanj vlade in sindikatov javnega sektorja o masi plač za javne uslužbence in ker je finančni minister Dušan Mramor na ponedeljkovih pogajanjih za socialni sporazum spremenil stališče in napovedal, da nove obremenitve gospodarstva vendarle bodo.

"GZS ima to pravico, nihče ni v pogajanjih pod prisilo. Je pa to škoda," je korak GZS še pospremil Semolič. Socialni sporazum, ki bi ga podprli vsi, bi imel namreč večjo težo, je pristavil.

ZDS ne komentira

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jože Smole medtem ni želel podati konkretnega odziva, saj da delodajalske organizacije potez kolegov ne komentirajo. Na vprašanje, kako bodo ravnali, če jih bodo v GZS skušali prepričati, naj tudi oni zapustijo pogajanja, je odgovoril, da bo to stvar upravnega odbora ZDS. Sam ima zaenkrat mandat, da se pogaja do konca decembra in skuša doseči, da v dokument pride kar največji del njihovih izhodišč.

Pogajanja za socialni sporazume se bodo nadaljevala v ponedeljek. Tovrsten dokument je bil nazadnje podpisan za obdobje 2007-2009, nato pa so bila usklajevanja vedno neuspešna, nazadnje za socialni sporazum za izhod iz krize 2014-2015, ki so propadla spomladi.

Komentarjev 5
  • matermila 14:37 03.december 2014.

    Dokler se vlada in sindikati JS ne dogovorijo o vsaj 100 milijonskem prihranku,predlagam privatnemu sektorju državljansko nepokorščino in pika.Ti bizgeci mislijo,da naše spufano gospodarstvo lahko prenese še in še njihovega preseravanja.Pa naj crkne vse skupaj,da začnemo znova,brez nepotrebnega balasta.Naj bo ...prikaži več jasno,da nikomur ne želim,da ostane brez službe,vendar vsi vemo,da v JS vsaj 20 % ljudi le hodi v službo in vleče plačo,delajo pa bore malo.Seveda pa skočijo vsi sindikalisti v zrak,ko kdo omeni odpuščanje.Za delavce v PS se jim kratko malo jebe.

  • dragec 13:44 03.december 2014.

    Kaj je GZS???. En kup nesposobne javno-upravne birokracije, ki deluje brez odgovornosti. Imamo Obrtno zbornico. GZS verjetno zastopa naša "uspešna podjetja "???v rokah države. Funkcija -direktor, predsednik uprave -to so funkcije značilne samo za javni (državni) sektor

  • Hi5 08:54 03.december 2014.

    Človek ima prav. Glede na nesposobnost vlade in nesposobnost samega JS, da sam sebe očisti vsega nepotrebnega, bo očitno spet potrebno jemati kredite, da bomo zadovoljili apetite JS. JS ima že tako sigurna delovna mesta, noben bog jim ...prikaži več nič ne more. Imajo večjo povprečno plačo kot ljudje v gospodarstvu in še in še ugodnosti. Pa še se bunijo. Želim si, da ta država propade do amena, da jo noben več ne sestavi skupaj. Upam da folk še naprej utaja davke, dela na črno in krši zakone v tej državi, ker drugega si ne zaslužimo. Žal.