Slovenija
4088 ogledov

Zmeda v stranki: Danes skačem iz vsake paštete

SD kongres Saša Despot
Kljub maratonskemu kongresu, ki ga je v soboto imela stranka SD, bodo morali opraviti še dve glasovanji. Predsednik stranke Matjaž Han je spregovoril o tem, kaj stranko čaka v prihodnjih dneh in tednih, pa tudi kakšno je finančno stanje.

Stranka SD bo morala izvoliti še sedem moških kandidatov za predsedstvo stranke, je povedal njen novi predsednik Matjaž Han. V soboto je namreč prišlo do napake pri prepisu glasov in štetju glasov za moške člane predsedstva SD, je poročal N1. Ker je del delegatov prizorišče kongresa v soboto že zapustil, niso mogli izvesti drugega kroga glasovanja. Prav tako bodo morali še enkrat glasovati o članih nadzornega odbora stranke.

Odločitve, kako bodo glasovanje izpeljali, še niso sprejeli. Preigravajo dve možnosti, in sicer fizično ali digitalno glasovanje. "Če bo digitalno, bomo potrebovali dva dni več za pripravo," je dejal Han.

Na vprašanje, ali bi lahko do težav prišlo tudi pri glasovanjih za predsednika in podpredsednike stranke, je odgovoril, da ne. "Kot razumem, naj bi imel vsak kandidati svojega poverjenika v hiši in naj bi bilo to brez problema. Mi se gremo prave volitve in pravo demokracijo, včasih je zaradi tega več dela," je dejal Han.

Matjaž Han | Avtor: Profimedia Profimedia

Han je povedal, da sliši upravičene kritike in verjame, da so zmožni z dobrim pogovorom in razdelitvijo nalog narediti stranko res močno. Njegovi odnosi s člani stranke so enaki kot pred volitvami, je dejal. Zavrnil je očitke, da je predstavnik stare ekipe. "Mogoče po laseh in po letih," se je pošalil. "To je moja prva funkcija, ki jo imam v stranki kot funkcionar. Doslej sem bil šestkrat izvoljen v parlament in stranki prinesel nekaj glasov. Meni kaj očitati je zelo težko." Ob tem je zagotovil, da "nikdar nisem in ne bom govoril čez stranko SD".

"Včeraj smo se malo spočili, danes bom pa skočil iz vsake paštete ven."

Matjaž Han

Z vodjo poslanske skupine Janijem Prednikom še ni govoril, je dejal. Za torek je sklican sestanek poslanske skupine, ki se ga bo udeležil tudi Han. V vlogi predsednika stranke se bo sestal tudi s predsednikom vlade Robertom Golobom. Napovedal je, da bo predlagal, da mesto podpredsednice vlade obdrži Tanja Fajon. "Nimam nobenih težav, če tako ostane. Prosil in predlagal bom, da tako ostane," je poudaril.

SD kongres | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Nekdanji glavni tajnik SD Uroš Jauševec je izstopil iz stranke in ob tem dejal, da "mi propada stranke ni uspelo preprečiti". Na vprašanje novinarjev, ali stranka propada, je Han odgovoril, da nima tega občutka. Obregnil pa se je ob dejstvo, da se je Jauševec obrnil proti stranki. "Tudi ko ne bom več funkcionar, bom ostal zvest stranki," je zagotovil Han.

"Danes mi je zjutraj slabo postalo, toliko izzivov je."

Matjaž Han

Stranka se mora zdaj pripraviti na evropske volitve. Večji del liste je že zaprt, dogovoriti pa se morajo o podrobnosti. Več naj bi bilo znanega 25. aprila, ko bodo na konvenciji potrjevali listo in nosilce. Han je napovedal, da bo nosilec liste Matjaž Nemec, na 9. mestu pa bo na lastno željo Milan Brglez. Han napoveduje, da bodo dobili enega evropskega poslanca, "če dobimo dva, bomo vriskali od sreče".

SD kongres | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Finančno stanje stranke ni rožnato. Z ekipo bodo preverili, koliko imajo realno finančnega priliva, koliko pride iz članarin in od lokalnih skupnosti. "Potem bomo morali kot doma videti, koliko si lahko privoščimo, koliko ljudem lahko dajemo plačo. Treba bo znižati stroške in videti, kaj narediti z Levstikovo," je napovedal. "Jaz vidim rešitev, ne bo enostavna, jo pa vidim."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 16:23 15.april 2024.

    A Žibert je še član stranke. Njega ne bodo izključili kot so svarc Pipan?

  • Avatar lopov
    lopov 15:27 15.april 2024.

    ŠE POBILI SE BOSTE MED SABO KDO BO KOMU VLADAL KDO BO ČIMVEČ IZROPAL SLOVENIJO IN DAVKOPLAČEVALCE

  • Puklastimiha 15:10 15.april 2024.

    Lepo je videti, kako se ponosni nasledniki nategujejo in kavsajo med sabo. Sami pseudo levaki, kseftarji, aparatciki in abrvezniki. Zibert jih je nategnil kot konje, sedaj pa morajo prodati ukradeno vilo, da se resijo. Tanjo, jet seterko nic vec ne ...prikaži večne skrbi, ker bo se lahko naokrog letala s Falconom in nas sramotila po svetu. Kot izhod v sili, predlagam, da se grdo poklonit in posvetovat k tovarisu Kidricu, En boksarski udarec v sence bo gotovo pomagal iz zagate...