Slovenija
3 ogledov

Hauc bo v petek razkril nejasnosti

Žurnal24 main
Potem ko je Radićeva dejala, da je plača prvega moža Pošte Slovenije Aleša Hauca izračunana napačno, bo slednji v petek predstavil svoja stališča.

Hauc in prvi nadzornik pošte Drago Bahun bosta v petek poleg stališč glede izplačila plač po t. i. Lahovnikovem zakonu spregovorila tudi o distribuciji brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres.

Ministrica Radićeva je namreč v torek zatrdila, da je bila Haučeva plača izračunana napačno oziroma ni v skladu z zakonom, zato je zoper vse nadzornike Pošte Slovenije že sprožila prekrškovni postopek, v katerem vsakemu od njih grozi do 5000 evrov kazni. Omenjena televizija je že pred časom razkrila, da naj bi bila plača generalnega direktorja Pošte Slovenije vsak mesec previsoka kar za dobrih 2300 evrov bruto.

V Pošti Slovenije so sicer še v ponedeljek zatrjevali, da sta poslovodstvo in nadzorni svet pri izračunu višine plač poslovodstva upoštevala določila Lahovnikovega zakona – ta je zaradi krize omejil plače predsednikov uprav v državnih podjetjih – in uredbe vlade ter sta za določila izplačil pridobila tudi ustrezna pravna tolmačenja.

Bodo plače spodnesle nadzornike?
Darja Radić
je danes ob robu obiska podjetja Prevent v Slovenj Gradcu pojasnila, da so "v Pošti Slovenije začeli prekrškovni postopek, ker so bile ugotovljene nepravilnosti".

Po njenih zagotovilih sicer pregledujejo čez 222 pogodb in sproti, pri vseh nejasnostih ali nepravilnostih, nadzorne svete pozivajo, naj izračune pojasnijo ali pa prekrškovne postopke vodijo naprej. Obljubila je, da bodo po koncu tega pregleda podali informacijo za javnost, koliko je bilo kršitev in kakšni bodo ukrepi, ki so opredeljeni z zakonom. Ali bodo šli v menjave nadzornih svetov, bodo videli tekom razvoja dogodkov, je dodala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.