Slovenija
27 ogledov

Hauc se na ulici ne bo pogovarjal

(Foto: Mediaspeed) Žurnal24 main
Vodstvo Pošte Slovenije zavrača očitke o prenizkih plačah poštarjev, napoveduje nove zaposlitve in celo delitev dobička med zaposlene.

Potem ko se je na državni praznik zbralo okrog 300 pismonoš in je sindikat KS90 organiziral shod na mariborskem Slomškovem trgu pred sedežem Pošte Slovenije, se je odzvalo tudi njeno vodstvo. Menijo, da je bil shod nepotreben. Direktor Pošte Slovenije Aleš Hauc pa prepričljivo pravi: "Pripravljeni smo se pogajati, a na ulici se ne bomo."

KS90 poziva, naj se povežejo s Svobodnimi sindikati in s skupnimi zahtevami sedejo z vodstvom za pogajalsko mizo.

 

733,65

evra neto znaša plača poštarja brez dodatkov, uvrščenega v 3. plačilni razred.

Neposredna pošta
Pismonoše že dolgo opozarjajo na premajhno število zaposlenih, prenizko plačilo in vedno težje torbe zaradi oglasov, prospektov in brezplačnikov. V izjemnih razmerah en poštar raznosi tudi do 400 kilogramov. A Hauc odgovarja, da je imela Pošta lani prav zaradi nenaslovljene neposredne pošte "16 milijonov evrov prihodkov, kar pomeni, da je vsak pismonoša dobil okrog tretjino plače zaradi te pošte".

Pri Pošti Slovenije je zaposlenih 2700 pismonoš, letos jih bodo redno zaposlili okrog 50, prek agencij za zaposlovanje pa 85, še napoveduje Hauc.

Rast
Pismonoša s 15 leti delovne dobe ima povprečno 1050 evrov bruto na mesec, član vodstva Pošte Slovenije pa okrog devet tisoč evrov bruto. Plače so se januarja povišale za 7,5 odstotka, jutri bodo dvignili znesek za prehrano, avgusta pa naj bi se plače povišale še do 3,9 odstotka. Prvič v zgodovini pa bodo med zaposlene delili tudi dobiček.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.