Slovenija
65 ogledov

Hendikepirani se bori; društvo odgovarja

Danijel Spasojević Anže Petkovšek
Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve bo danes potekal mirni protest, na katerem se bodo zbrali vsi, ki menijo, da so Danijelu Spasojeviću kršene pravice, ki bi mu jih morala država zagotavljati kot podpisnica Konvencije Združenih narodov. Mladenič na vozičku želi ostati v Ljubljani.

O 26-letnem Danijelu Spasojeviću, hendikepiranem mladeniču, smo številni mediji že večkrat pisali. Mladi distrofik namreč nikjer v Ljubljani ne najde ustrezne nastanitve, želi pa si živeti prav v glavnem mestu.

Kot so nas opozorili v Socialnem centru Rog, se pristojni še vedno niso zganili, da bi mu uredili ustrezne bivanjske razmere, "čeprav bi to lahko storili". Borci za hendikepirane odločno nasprotujejo "vsakršnemu poskusu, da bi Danijela premestili iz Ljubljane v negovalno bolnišnico na Ptuju sredi njegovega boja in javnega izpostavljanja ne samo za njegove pravice, ampak tudi za ostale pravice mladih hendikepiranih ljudi v Sloveniji".

Društvo distrofikov trdi, da je Danijel zlorabil zaupanje

Iz Društva distrofikov Slovenije pa so poslali in pojasnili svojo videnje dogajanja. Trdijo, da je Danijel med drugim zlorabil njihovo zaupanje, ko je pred časom z novinarjem, ki se je lažno predstavljal za asistenta, skušal doseči možnost namestitve v Ljubljani, kljub temu, da so mu pojasnili, da v glavnem mestu ni prostih kapacitet. Ponudili so mu možnost bivanja v Celju, a jo je po njihovih navedbah zavrnil.

V društvu trdijo, da so Danijelu omogočali uporabo njihovega kombija s šoferjem, da pa so bili potem kljub dodatnim pojasnilom deležni nadaljnjih protestov.

"V vsakem primeru tudi grožnje z linčem ne pomagajo, če društvo prostih kapacitet in osebnih asistentov za 24-urno nego nima na voljo in obžalovanja vredno je, da isti ljudje, ki so našim pobudam za več oddelkov za mlajše invalide v domovih za starejše občane leta in leta ostro nasprotovali, češ da gre za getoizacijo, danes protestirajo, ker je teh oddelkov premalo," so zapisali v Društvu distrofikov Slovenije, kjer menijo, da je v ozadju tudi nasprotovanje predsednice društva YHD Elene Pečarič njihovemu predsedniku Borisu Šuštaršiču, s katerim si ne deli sorodnih ideoloških pogledov.

Hendikepirani imajo pravico do bivanja v skupnosti

Aktivisti iz Socialnega centra Rog spominjajo, da je naša država podpisala Konvencijo Združenih narodov, v kateri 19. člen izpostavlja pravico hendikepiranih oseb do bivanja v skupnosti, z enakimi možnostmi kot ostali, ter zahteva od držav, da omogoči hendikepiranim osebam polno vključitev in sodelovanje v družbi. "Bivanje v skupnosti se nanaša na hendikepirane osebe, ki so sposobne živeti v svoji lokalni skupnosti kot enakovredni državljani s podporo, ki jim omogoča delovanje v vsakdanjem življenju," so zapisali. To po njihovih navedbah vključuje bivanje doma ali z družino, zaposlitev, obiskovanje šole in sodelovanje pri dejavnostih lokalne skupnosti. "Za zagotovilo hendikepiranim osebam, da imajo enako izbiro, oblast in svobodo kot katerikoli drugi državljan, mora vsaka praktična pomoč temeljiti na njihovih lastnih izbirah in željah," so še dodali v Socialnem centru Rog.

Zato so pripravljeni narediti vse, da bo lahko Danijel ostal v Ljubljani, kjer ima več možnosti za polno življenje in ustvarjanje. Somišljenike vabijo, da se jim danes ob 13. uri pridružijo na mirnem protestu na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.