Slovenija
26 ogledov

Hilda Tovšak: Razume spremembe, a se jim "čudi"

Ivan Zidar (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Obtoženi Ivan Zidar se sojenja v zadevi Čista lopata zopet ni udeležil, saj po operaciji hrbtenice okreva v ljubljanskem kliničnem centru.Štirje obtoženi se bodo zagovarjali, po zagovoru Zidarja.

Ivana Zidarja danes spet ni na sodišču, saj v ljubljanskem kliničnem centru okreva po operaciji. Glavna obravnava se nadaljuje, Zidar pa bo iz postopka izločen do 20. marca.

Nekdanja prva dama Vegrada, Hilda Tovšak, se danes zagovarja: "Vegradova ponudba za delo v tem projektu je bila najcenejša. Bala sem se, da bo postopek razpisa ponovljen, to se je na Vegradu zgodilo že velikokrat".

Zanikala je, da bi Tomažu Žibertu, nekdanjemu svetovalcu državne kontrole zračnega prometa, izplačala nagrado, niti je ta od nje naj ne bi zahteval. Meni, da je ravnala poslovno. "V postopku pogajanj smo morali sodelovati z naročnikom. Če bi bilo z našo ponudbo kaj narobe, ni bila takoj izločena," pojasnjuje Tovšakova.

Obtoženi v sojenju pa, kot pravijo, spremembe obtožnice ne razumejo. Z izjemo Tovšakove, ki pravi: "Razumem spremembe, čeprav so čudne".

Borut Farčnik je povedal, da intelektualno razume spremembo, vsebinsko pa ne. Njegov zagovornik Anton Šubic pa je dodal, da se bo ta izjasnil šele, ko se bo zagovarjal Ivan Zidar. "Zagovarjamo se lahko šele, ko smo vsi v istem čolnu in ne, če plujemo vsak v svojem kanuju," pravi.

Ostali se bodo zagovarjali ko pride Zidar

Obtoženi Dušan Črnigoj, Ivan Demšar in Borut Farčnik na ljubljanskem okrožnem sodišču danes niso želeli podati svojega zagovora, saj bodo to storili po zagovoru Zidarja. Nekdanji predsednik Primorja Črnigoj je pojasnil, da sta SCT in Primorje skupaj sodelovala pri pripravi ponudbe na javnem razpisu za izgradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika, zato je njegov zagovor odvisen od zagovora Zidarja.

Zidarja operirali pred tednom dni

Tožilka je ob začetku obravnave pristala na predlog Boštjana Penka, zagovornika Ivana Zidarja, da se postavi izvedenca, ki bo ocenil, kdaj bo gradbeni baron sposoben za obravnavo. Na podlagi mnenj izvedenca pa se bodo tudi odločili, ali ga bodo izločili iz skupnega sojenja in mu sodili posebej.

Z ljubljanskega kliničnega centra so sodnici že včeraj sporočili, da se je Zidar za operacijo hrbtenice dogovoril že 23. februarja, operirali pa so ga 29. februarja.

"Gre za procesno občutljivo situacijo. Ivanu Zidarju ni mogoče očitati, da je pred prejšnjo obravnavo vedel, da bo tožilstvo spremenilo obtožnico zoper njega. Ima pravico, da se o tem izjasni in zagovarja," je na obravnavi povedal Aleksander Čeferin.

Kot je že pojasnil Penko, iz zdravstvene dokumentacije izhaja, da je bila Zidarjeva operacija nujna in da se ni bil sposoben udeležiti niti sojenja prejšnji teden niti današnjega, tega pa ne bo sposoben še nekaj časa. "Za to obstajajo zdravniška potrdila, ki so bila predložena sodišču," je pojasnil.

UKC: Operacija ni nujno potrebna

Pretekli teden je sodnica Vesna Podjed Zidarja pozvala, naj se udeleži obravnave, s čimer bi lahko zaključila sojenje. Na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so namreč Podjedovi pojasnili, da si je obtoženi Zidar sam izbral dan samoplačniške operacije, ki po njihovem mnenju ni nujno potrebna.

Temu je nasprotoval Penko, ki je poudaril, da v primeru Zidarjeve odsotnosti ne gre za zavlačevanje obrambe, saj "nihče ne gre prostovoljno trikrat v enem letu zapored na operacijo hrbtenice".

Komentarjev 5
  • Trsten 16:13 07.marec 2012.

    Ljudje, ki nimajo emocionalnega občutka razvitega bodo pogubljeni.

  • 1111 14:31 07.marec 2012.

    Hilda se lahko čudi samo, da ima še celo glavo...

  • 1111 10:53 07.marec 2012.

    ...z lopato po glavi...