Slovenija
2705 ogledov

NPU o današnjih hišnih preiskavah, obiskali tudi Pivčevo

predaja vozil policistom Saša Despot Fotografija je simbolična.
Kriminalisti so se oglasili tudi na domu nekdanje ministrice Aleksandre Pivec, NPU pojasnil podrobnosti.

Zaradi afere SRIPT, v katero je vpletena nekdanja kmetijska ministrica in predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivec ,so že zjutraj potekale hišne preiskave.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) še opravljajo devet od 29 danes začetih hišnih preiskav suma kaznivih dejanj goljufije na škodo EU in zlorabe položaja pri projektu Sript. V. d. direktorice NPU Petra Grah Lazar je v izjavi za medije dejala, da so kriminalisti pod drobnogled vzeli tudi avtorska dela izvajalcev pri projektu.

V središču preiskav, ki se nanašajo na projekt Strateškega razvojnega inovacijskega partnerstva Turizem (Sript), je sum storitve kaznivega dejanja goljufije na škodo EU in zlorabe položaja ter protipravna premoženjska korist, nastala s storitvijo teh dejanj, ki po ocenah NPU presega 100.000 evrov.

"Sumimo, da je nekdanja odgovorna oseba gospodarske družbe iz Ljubljane storila kaznivi dejanji, in to tako, da je družbi ter nekaterim strokovnjakom pridobila finančna sredstva na javnem razpisu pristojnega ministrstva za subvencioniranje projekta s področja razvoja turizma," je pojasnila Grah Lazarjeva.

Sočasno je odgovorna oseba po njenih besedah vedela, da formalni razpisni pogoji niso izpolnjeni ter je predložila lažne podatke in listine. Dodala je, da je 13 zunanjih strokovnjakov oz. izvajalcev osumljenih pomoči pri storitvi kaznivih dejanj, saj naj bi sklenili avtorske pogodbe, pri tem pa niso opravili vsega avtorskega dela, dogovorjenega s pogodbo. O podrobnostih projekta sicer zaradi interesa preiskave Grah Lazarjeva danes ni mogla govoriti.

Potrdila pa je, da so preiskovalci zaradi epidemije covida-19 zamaknili izvajanje hišnih preiskav. "Dejansko smo jih nameravali izvesti nekoliko prej, vendar jih zaradi epidemije ter varovanja zdravja osumljenih oseb in preiskovalcev nismo," je pojasnila.

Kriminalisti so danes obiskali tudi nekdanjo kmetijsko ministrico in predsednico stranke DeSUS Aleksandro Pivec. "Zjutraj so se na mojem domu oglasili predstavniki pristojnih organov, ki izvajajo preiskavo v povezavi s primerom Sript," je v izjavi za medije danes zapisala Pivčeva. "Le končana strokovna in neodvisna preiskava bo dokončno potrdila, da v primeru Sript nisem storila nič nezakonitega," je dodala ob tem.

Ministrstvo za gospodarstvo je sum kaznivih dejanj ljubljanskemu okrožnemu tožilstvu naznanilo jeseni 2019. Po neuradnih informacijah portala Necenzurirano je ovadbo vložilo proti nekdanji direktorici Turistične gostinske zbornice Slovenije Klavdiji Perger, dekanu brežiške fakultete za turizem Boštjanu Brumnu in predavateljici na portoroški Turistici Maji Uran Maravič.

Pivčeva je v okviru projekta Sript dobila 35.000 evrov bruto plačila, revizorji pa so ji očitali, da iz njenih poročil ni razvidna količina dela in so na neki točki celo podvomili v njeno avtorsko delo.

NPU v sodelovanju s kriminalisti iz ljubljanske in koprske policijske uprave izvaja 29 hišnih preiskav na območju policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Celje, Koper in Nova Gorica. Osumljenih je 14 fizičnih oseb in ena pravna oseba, pri čemer nobena oseba ni pridržana.

Hišne preiskave izvaja 78 preiskovalcev in kriminalistov. Za omenjena kazniva dejanja je zagrožena kazen zapora od enega do osmih let, predkazenski postopek pa usmerja specializirano državno tožilstvo.

DeSUS, Aleksandra Pivec | Avtor: Anže Petkovšek 11. kongres stranke DeSUS, hotel Four Points Anže Petkovšek

 

dezurni@zurnal24.si

Zdravko Počivalšek Slovenija Povezujejo se Počivalšek, Podobnik, Pivec, Kangler. To imajo za bregom!
Komentarjev 14
  • jastreb13 12:25 19.februar 2021.

    Kdaj bo pa ta famozni NPU kaj obiskal lopove, ki so v tej državi pokradli miljone, miljarde in jih prenesli v tujino??? Te male ribice lovite in se šopirite pred novinarji, sramota!! S takimi malimi ribami se lahko ukvarjajo področne ...prikaži več policijske postaje in policijske uprave ne pa NPU, ki naj bi bil oh, uh in sploh. SRAMOTA!!!

  • Naklonsky 08:48 19.februar 2021.

    Da, in s tem naj bi NPU dokazal svojo kredibilnost? S tem, da so čakali Erjavca da bo prevzel oblast? Kul je šel v kulac, zdaj pa 'udri' z vsem orožjem, samo da poka! NPU naj se raje loti vsaj ...prikaži več ene zares koruptivne zadeve! Aha, to pa ne! Tam so naši...

  • Avatar @narhist
    @narhist 20:47 18.februar 2021.

    Kaj so pa mislili, da bodo našli pri Pivčevi?, razen kupa cot in štiklov.