Slovenija
43 ogledov

Hitrejši vpis etažne lastnine

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Vlada je sprejela novelo zakona o vzpostavitvi etažne lastnine, s katero bodo sodišča lažje in hitreje vpisala etažno lastnino in določitve funkcionalnega zemljišča pri stavbah.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedal državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Boštjan Škrlec, je pred sodišči še precej nerešenih postopkov vpisa etažne lastnine. Po treh letih uporabe zakona o vzpostavitvi etažne lastnine na predlog pridobitelja posameznega dela stavbe in o določanju pripadajočega zemljišča k stavbi so sodišča opredelila, kako bi lahko te postopke pospešili.

Sodišče bo vpisalo tudi kataster
Predlog novele med drugim dopolnjuje določbe glede katastrskih vpisov. Tako po novem sodišče, če bo ugotovilo, da stavba ali zemljišče ni vpisana v kataster, ne bo več prekinilo postopka, ampak bo v okviru postopka vzpostavitve etažne lastnine izpeljalo tudi vpis v kataster. S tem bi se izognili temu, da bi se začel nov upravni postopek, ki je lahko dolgotrajen.

Predlog razširja tudi krog udeležencev v postopkih vzpostavitve etažne lastnine, in sicer bodo to lahko tudi upravniki stavbe, ki bi lahko podali koristne podatke o evidentiranih pridobiteljih in o stavbi, ter občine, da bi sodišče seznanile z aktualnimi urbanističnimi razmerami in zagotovile varovanje javnega dobra.

Amortizacija listin
Nova bo tudi možnost postopka amortizacije listin v postopkih vzpostavitve etažne lastnine. Lastniki zemljišč oziroma etažni lastniki, ki ne razpolagajo z dokumentacijo za vpis nepremičnine v zemljiško knjigo, morajo zdaj to urejati v posebnem zemljiškoknjižnem postopku, glede na predlog novele pa bi to lahko uredili v okviru postopka, s katerim se vzpostavlja etažna lastnina.

Novela tudi predvideva, da se bodo postopki, ki so bili oziroma bodo začeti do leta 2014, obravnavali prednostno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.