Slovenija
39 ogledov

Hladilna naprava na ISS v popravilu

(Foto: EPA)
1/6
Žurnal24 main
Dva astronavta sta se odpravila na pomemben sprehod, saj morata na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) popraviti hladilni sistem, ki je pokvarjen teden dni.

Astronavta Douglas Wheelock in Tracy Caldwell Dyson sta opravila prvega od dveh sprehodov, ki bosta potrebna za popravilo modula črpalke amoniaka. Pokvarjen modul naj bi zamenjala z nadomestnim delom, ki ga hranijo deset metrov od postaje.

V drugem sprehodu, ki ga nameravata izvesti v sredo, naj bi s kabli priključila nadomestni del na postajo.

Na postaji se nahajata dva hladilna sistema, ki skrbita, da se elektronske naprave na ISS ne pregrejejo. Prejšnji teden se je na postaji sprožil opozorilni alarm, ki je nakazoval, da se je hladilni sistem poškodoval zaradi visoke napetosti.

Šest članov posadke na ISS ni v nevarnosti, vsi najpomembnejši sistemi na ISS pa kljub okvari še vedno delujejo, so sporočili iz Nase.

ISS bi sicer lahko še naprej delovala kljub okvari hladilne naprave, prišlo pa bi do zapletov, če bi se pokvarila tudi druga hladilna naprava.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.