Slovenija
2436 ogledov

Hladen tuš za nasprotnike azilnih domov

Središče ob Dravi migranti Profimedia
Občini Brežice in Središče ob Dravi sta vložili tožbo z upanjem, da bo upravno sodišče preklicalo sklep vlade o postavitvi začasnih azilnih domov ali ga vsaj zadržalo. Sodišče je odločilo.

Upravno sodišče zavrglo tožbi občin Brežice in Središče ob Dravi glede načrtovanih izpostav azilnega doma in posledično zavrglo tudi predloga tožnic za izdajo začasnih odredb.

Protesti, celo zapore cest

Vlada je sklep o izpostavi azilnega doma na območju nekdanjih mejnih prehodov na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi sprejela konec februarja. Sklep je naletel na oster odziv lokalnih skupnosti, ki v večini nasprotujejo postavitvi azilnih domov, kar so izrazili na več protestnih shodih in zaporami cest. 

Matjaž Han Tanja Fajon Marjan Šarec Boštjan Poklukar | Avtor: Žan Kolman/KPV Žan Kolman/KPV

Gre za začasni azilni dom v nujnem primeru

Vlada se je za Obrežje in Središče ob Dravi odločila po tem, ko na nobeni drugi možni lokaciji za postavitev začasnega azilnega doma ni dobila podpore. Na Obrežju in v Središču ob Dravi bodo azilne domove postavili na zemlji, ki je v lasti notranjega ministrstva, pri tem pa so upoštevali tudi migrantske poti. Azilna domova naj bi vzpostavili le v primeru povečanja števila prebežnikov. "Azilni dom je začasnega in prehodnega značaja. Slovenija kot članica EU je dolžna spoštovati zakonodajo s področja človekovih pravic," sporočajo z Urada za integracijo in oskrbo beguncev.  

Sodišče: Sklep odraža namero, odločeno ni nič

Sporni sklep izraža namero vlade, da organizira izpostavi azilnega doma, ni pa z njim bilo odločeno o pravici, obveznosti ali pravni koristi posameznika, pravne osebe ali druge osebe, ki je lahko stranka v postopku izdaje akta, oziroma s tem aktom ni bilo poseženo v nikogaršnji pravni položaj, torej tudi ne položaj tožnic. Zato ne gre za upravni akt oziroma akt, ki se lahko izpodbija v rednem upravnem sporu, pojasnjujejo na sodišču. Sporni sklep vlade tako ne ustvarja nobenih učinkov, zato teh ne more imeti niti v sferi ustavnih pravic, zaradi česar tudi pogoji za subsidiarni upravni spor niso podani.

"Odločitev Upravnega sodišča je bila pričakovana. Vse ukrepe, ki smo si jih začrtali, bomo izpeljali, kar pa ne pomeni, da ne bomo nadaljevala dialoga z občinami," pravi podpredsednik vlade Matej Arčon. 

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Prav tako v obeh zadevah ne gre za javnopravni spor med državo in lokalno skupnostjo. Nenazadnje pa sporni sklep tudi ne predstavlja procesnega sklepa, s katerim bi bil postopek odločanja o izdaji upravnega akta obnovljen, ustavljen ali končan. Navedeno tako pomeni, da v obeh zadevah tudi niso podani pogoji za katero od alternativnih možnosti za dopustnost upravnega spora," še pojasnjujeo na sodišču. 

Oba sklepa sodišča so že poslali strankam, vendar še nista pravnomočna in se je zoper njiju mogoče pritožiti.

*Fotografija je simbolna

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 14
  • munja 11:24 17.maj 2024.

    Tudi za golobarja bo enkrat prišel tuš in to vrel, ne hladen, bo mogoče bolj zalegel. Vlada vedno bolj kretenska!!

  • andrija 05:28 17.maj 2024.

    goloba na kofetkanju in križarjenju migranti ne motijo,jim na stežaj odpira vrata,branila ga bo tako njegova priležnica

  • Avatar Leon
    Leon 11:46 16.maj 2024.

    Brežice in Središče ob Dravi naj se odcepijo in priključijo Hrvaški .Hahahahaha...vsi ste hoteli EVROPO !