Slovenija
6 ogledov

Hladnokrvno pobili 185 ljudi

Kitajska se ne čuti odgovorno za sirote in žrtve v Sudanu. Po mnenju kitajskega Žurnal24 main
V etnično in versko motiviranem nasilju, ki je izbruhnilo na jugu Sudana, je umrlo vsaj 185 ljudi, pretežno žensk in otrok.

Ko so se člani komune Lou Nuer (vladna komuna za pripadnike istoimenske etnične skupine) v bližini mesta Akobo na jugu Sudana v nedeljo odpravili do bližnjega vodotoka na ribolov, so jih napadle oborožene etnične skupine Morle.

V krvavem spopadu je umrlo vsaj 185 ljudi, med njimi največ žensk in otrok, sicer prebivalcev prej omenjene komune, pa tudi 12 pripadnikov južnosudanske osvobodilne vojske, ki varuje komuno Lou Nuer. Napad je preživela le peščica ljudi, ki so se odpravili na ribolov.

Poveljnik policije v mestu Akobo je potrdil, da so odkrili že 185 trupel, in izrazil bojazen, da jih bodo našli še več. "Mogoče je, da se v grmovju skriva še več trupel." O napadu je dejal, da je bil dobro načrtovan in usklajen, napadalci pa naj bi dobro vedeli, koga napadajo.

Nasilje med etničnimi skupinami na jugu Sudana je letos zahtevalo že več sto žrtev, kar je precej več kot pa v medijsko bolj prepoznavnem darfurskem sporu. Etnično-verski motiv je skoraj zagotovo prevladoval tudi pri omenjenem pokolu, kajti pripadniki etnične skupine Lou Nuer so animisti, pripadniki skupine Morle pa muslimani.

Etnično in versko motivirano nasilje je na jugu Sudana tako rekoč stalnica vsakodnevnega dogajanja. V nasprotju s severno polovico države, kjer prevladujejo muslimani, živijo tu predvsem kristjani in animisti. Zaradi odcepitvenih teženj je bil južni Sudan med letoma 1955 in 1972 ter 1983–2005 v državljanski vojni s severom države. Leta 2005 je bilo podpisano premirje, Karthum pa je jugu države zagotovil široko samostojnost. Leta 2011 bodo prebivalci juga Sudana na referendumu odločali o osamosvojitvi. Analitiki predvidevajo, da bo ta ne glede na rezultat državo nepovratno razklal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.